Kroatische recepten      Gerechten uit de keuken van Kroatië

 

Gulaš iz pećnice
Goulash uit de oven

Deze Kroatische goulash van rundvlees wordt niet gestoofd in de pan, maar gebakken in de oven. Een niet erg voor de hand liggend bereidingsproces voor goulash, maar in de Kroatische keuken is het een zeer traditionele techniek. Vergelijk het met het koken “ispod peke” (“onder de klok”), waarbij alle rauwe ingrediënten samen in een schaal van aardewerk worden gelegd. Die wordt afgedekt met een grote ijzeren deksel (de “klok”), waarna het geheel wordt bedekt met gloeiende as. Door de lange gaartijd in de afgesloten ruimte komen de verschillende smaken goed tot ontwikkeling en trekken ze heerlijk door elkaar.

Goulash uit de oven

Voor deze Kroatische goulash uit de oven hebben we nodig:
600 gr. rundvlees
100 gr. gerookt spek, in dunne plakjes
600 gr. vastkokende aardappelen
3 uien
3 paprika’s
1 dl. witte wijn

en voor de marinade:
5 el. olie
1 tl. gemalen karwij
de schil van een halve citroen
zout
1 el. vegeta
1 tl. scherp paprikapoeder
3 tenen knoflook
1 – 2 Spaanse pepers

Goulash uit de oven
Meng voor de marinade de olie met het karwijzaad, de in heel dunne reepjes gesneden citroenschil, het paprikapoeder, zout en vegeta. Rasp er de tenen knoflook boven. Snij de pepers in de lengte doormidden en haal de zaadlijsten er uit. Snij ze in kleine reepjes en meng ze onder de marinade. Snij het vlees in blokjes. Die blokjes gaan in de marinade. Meng het allemaal goed en zet het een nacht weg in de koelkast.


De volgende dag snij je de ui in dunne ringen. De paprika’s snij je in reepjes of blokjes. De aardappelen schil je en snij je in plakjes. Verwarm de oven voor op 180ºC.

Goulash uit de oven
Vet een bakblik in met olie. Leg er de helft van de reepjes spek in, met daartussen de helft van de aardappelen en paprika’s. Kruid het met zout en lepel daar de helft van het gemarineerde vlees overheen. Daarop leg je de helft van de uienringen. Herhaal het hele proces. Besprenkel het met wat olie, dek het af met aluminiumfolie en zet de goulash in de voorverwarmde oven. Laat het een uur bakken.


Na het uur schep je alles eens goed door elkaar. Overgiet het met het glas wijn, en als het er allemaal wel erg droog uit begint te zien ook nog een klein beetje water. Dek het weer af en laat het verder bakken tot het vlees zacht is. Dat duurt zeker nog een half uur, misschien nog wat langer.


Serveer deze goulash met een frisse salade.

 

goulash Alle recepten voor GOULASH

 

 

Goulash uit de oven
download dit recept

2 reacties op “Goulash uit de oven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *