Tsjechische recepten      Gerechten uit de keuken van Tsjechië

 

Plzeňský guláš
Goulash als in Pilsen

Het Boheemse Pilsen verwierf wereldfaam als de stad waar het pils werd uitgevonden, dat troostrijke vocht van helder gouden zonneschijn. Ook deze goulash is er bedacht, want bier heeft een stevige ondergrond nodig. Pilsener goulash is, net als de fameuze Tsjechische goulash, gemaakt van rundvlees, uien, paprikapoeder en bier. In dit geval Pilsener bier natuurlijk. Daar doen ze in Pilsen dan nog een schepje bovenop in de vorm van een gebakken ei en een worstje, waardoor het weer verdacht veel op de Weense fiaker-goulash begint te lijken. Maar ach, met zoveel smakelijks op je bordje gaan we toch niet zeuren over originaliteit zeker?!

Goulash uit Pilsen

Goulash uit Pilsen. Met knedlíky!

1 kg. rundvlees
500 gr. uien
1 tl. scherp paprikapoeder
1 flesje pils
zout en peper
3 tenen knoflook
1 dikke snee brood
een snuf majoraan
1 ei p.p.
1 pittig gekruid worstje p.p.

Goulash uit Pilsen
Voor deze goulash uit Pilsen snipper je de uien en bak ze in wat olie zachtjes glazig. Ondertussen snij je het vlees in niet al te kleine blokjes. Kruid het met zout en peper.


Als de uien glazig zijn haal je ze uit de pan. Zet het vuur hoog en bak de blokjes rundvlees rondom snel bruin. Roer er de uien door en haal de pan van het vuur. Strooi er het paprikapoeder over, roer het goed door, zet de pan terug op het fornuis en blus het meteen met het bier. Roer de aanbaksels los van de bodem.


Als de goulash weer begint te koken zet je het vuur laag en leg je de boterham er bovenop (die dient om de goulash te binden). Laat het vlees heel zachtjes gaar pruttelen.


Tijd genoeg nu om de knedlíky te maken.

Goulash uit Pilsen
Tegen dat het vlees gaar is rasp je de tenen knoflook boven de goulash. Kruid het met een ferme snuf majoraan en, als nodig, nog wat zout en peper. Roer het allemaal nog eens om en laat de goulash verder gaar worden. Ondertussen bak je per persoon 1 spiegelei en 1 worstje.

goulash Alle recepten voor GOULASH uit Tsjechië

Serveer de Pilsener goulash met knedlíky. Bovenop de goulash leg je een spiegelei en een worstje. Naast de goulash zet je een biertje. Bij voorkeur eentje uit Pilsen natuurlijk.

Goulash uit Pilsen

 

Goulash uit Pilsen
download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *