Servische recepten      Gerechten uit de keuken van Servië

 

Zlatiborski gulaš
Goulash uit Zlatibor

Deze Servische goulash van varkensvlees en champignons komt uit Zlatibor, een bergachtige streek die bij toeristen geliefd is vanwege de garantie van een dik pak sneeuw in de winter, maar ook vanwege de lange en warme zomers. Naast het skieën, wandelen, jagen en vissen in de prachtige natuur heeft Zlatibor nog wat trekpleisters in petto in de vorm van een aantal fraaie monumenten zoals het dorp Mokra Gora (“Natte Berg”) met haar beroemde spoorlijn, de Šarganska osmica (de “acht van Šargan”), waarover een stoomtrein zich via een bochtig nauw spoor van Mokra Gora naar Šargan Vitasi slingert. Verder zijn er het historische dorp Drvengrad, herbouwd door de regisseur Emir Kusturica voor zijn film “het leven is een wonder”; Sirogojno met zijn openluchtmuseum (Muzej Staro Selo, het “oude dorp museum”), en het dorpje Kremna, waar het houten huisje nog te zien is van Mitar Tarabić (1829-1899), die in de wijde omtrek een reputatie had voor het voorspellen van de toekomst.

Goulash uit Zlatibor

Tarabić kon lezen noch schrijven, maar vertelde zijn voorspellende visioenen aan zijn peetvader, de dorpspastoor Zaharije Zaharić, die ze ijverig noteerde in een boekje. Omdat er in de lange jaren sinds diens diens dood in 1918 twaalf verschillende kopieën van deze “Profetieën van Kremna” opdoken, die steeds weer veranderden, wordt er ernstig getwijfeld aan de echtheid. Maar waarom zouden we een fraai verhaal verpesten met zoiets pietluttigs als de waarheid? Laten we het erop houden dat de profetieën met wonderbaarlijke precisie een aantal gebeurtenissen uit de afgelopen eeuw voorspeld hebben zoals de moord op koning Alexander Obrenović en zijn vrouw Draga in 1903, WOI, de ondergang van het Habsburgse Rijk, WOII, de oprichting van de Verenigde Naties en het uiteenvallen van Joegoslavië.

Een hele fraaie gaat als volgt: “De mens zal een doos maken met daarin een of andere machine die beelden maakt. Mensen zullen kunnen zien wat er gebeurt op elke plek in de hele wereld.”

Goulash uit Zlatibor… spooky!

Het bijzondere van dit recept is dat het varkensvlees eerst gegrild wordt voordat het de goulash in gaat, net als bij de Leskovačka mućkalica, het varkensstoofpotje uit de stad Leskovac in het zuiden van Servië.

Goulash uit Zlatibor maken we met:
1 kg. varkensvlees
150 gr. gerookt spek
250 gr. champignons
2 flinke uien
1 tl. scherp paprikapoeder
2 – 3 tenen knoflook
zout en peper
olie

Goulash uit Zlatibor
Verwarm de olie in een pan. Snij de uien klein en het spek in blokjes. Dat gaat samen in de pan. Bak het op een laag vuurtje tot de ui glazig en het spek uitgebakken is. Ondertussen maak je de champignons schoon en snij je ze in vieren. Die gaan bij het spek en de uien.


Terwijl de champignons in de pan liggen te zweten en langzaam hun vocht aan het verliezen zijn snij je het varkensvlees in hapklare, maar niet te kleine stukken. Leg ze op een hete gril tot ze half gaar zijn, beslist niet meer dan 2 minuutjes per kant. Het gegrilde vlees gaat in de pan. Sluit het deksel en laat het vlees in 30 – 40 minuten zonder toevoeging van extra vocht gaar worden.

Goulash uit Zlatibor
Tegen het eind van de kooktijd gaan er zout, peper, fijngehakt knoflook en het paprikapoeder bij.


Serveer de goulash met een ferme eetlepel zure room. Aardappelpuree is er lekker bij, maar ook brood, rijst, kacamak, gekookte aardappelen of frietjes gaat allemaal prima.

Goulash uit Zlatibor
O ja: vergeet niet een glaasje witte wijn. Biertje mag ook.


Ik voorspel u een zeer smakelijke maaltijd!

 

goulash Alle recepten voor GOULASH

 


download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *