Tsjechische recepten      Gerechten uit de keuken van Tsjechië

 

Bramborový guláš s klobásou
Aardappelgoulash met worst

Geen eethuis, geen schoolkantine, geen bedrijfsrestaurant, kroeg, café of eettent in Tsjechië of er staat wel goulash van rundvlees op de kaart, compleet met knedlíky en een pot bier. Tegenwoordig de gewoonste zaak van de wereld, maar er waren tijden, nog niet eens zo heel lang geleden, dat bepaald niet iedereen zich zo’n rundergoulash kon veroorloven. Voor de armoedzaaiers, de sukkelaars en de sloebers was het alternatief dan een aardappelgoulash. Aardappelen, uien, wat paprikapoeder en karwij. Allemaal spotgoedkope spullen, snel klaar en had als bijkomend voordeel dat de knedlíky ook achterwege konden blijven. Als het groot feest was, dan kon er misschien een stukje worst in. Met nog een handje paddenstoelen, bijeen gescharreld in het bos, en een paprika werd het armetierige potje omgetoverd tot een waar feestmaal.

aardappelgoulash met worst

Voor deze niet zo heel erg armzalige aardappelgoulash met worst halen we in huis:
600 gr. aardappelen
2 uien
1 tl. karwijzaadjes
2 – 3 tl. heet paprikapoeder
1 -2 el. bloem of maïzena
100 gr. champignons
100 gr. gerookte varkensworst
2 el. tomatenpuree
2 – 3 teentjes knoflook (de liefhebbers mogen er nog een paar teentjes bovenop doen)
1 tl. vegeta of bouillon (poeder of een half blokje)
1 groene paprika
een snuf majoraan
zout en peper

aardappelgoulash met worst
Voor deze goulash bak je de gesnipperde ui glazig in wat olie, samen met de karwijzaadjes. Haal de pan van het vuur en strooi er het paprikapoeder overheen. Schep het goed om, zet het terug op het fornuis en giet er een half litertje water bij. Breng het aan de kook. Schil de aardappelen en snij ze in blokjes. Die gaan in de pan. Laat ze koken tot ze half zacht zijn.

aardappelgoulash met worst
Meng de bloem (of de maïzena) met een klein beetje water. Giet het bij de goulash en roer het goed om. Nu gaan de in plakjes gesneden champignons, de in schijven gesneden worst, de tomatenpuree, het knoflook en de vegeta (of bouillonpoeder) erbij. Breng de goulash opnieuw aan de kook en laat het zachtjes sudderen tot de aardappelen gaar zijn.

goulash Alle recepten voor GOULASH

Snij de groene paprika in dunne reepjes. Als de aardappelen gaar zijn gaan die door de goulash, samen met een snuf marjolein. Laat het een paar minuutjes goed doorwarmen. Proef de aardappelgoulash af op peper en zout en je kunt aan tafel. Neem er een stukje stevig brood bij en je hebt de rest van de dag niets meer nodig.


download dit recept

2 reacties op “Aardappelgoulash met worst

    1. Er zijn in Tsjechië zo ongeveer net zoveel soorten worst als er slagers zijn, dus het is even puzzelen. Een gerookte worst heet in ieder geval uzené klobásy; varkensvlees is vepřové maso. Het beste neem je voor dit recept iets wat domácí klobásy (“huisgemaakte” worst) of klobasy klasik heet. Sýrové klobásy (hamworst), kabanos of Debrecínské párky (debrecziner worstjes) zijn ook lekker in deze goulash. Neem beter geen salami-achtige worst, maar het hangt uiteindelijk natuurlijk helemaal af van je eigen smaak…
      succes ermee!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *