Slowaakse recepten      Gerechten uit de keuken van Slowakije

 

Bystrický guláš
Goulash uit Banská Bystrica

Banská Bystrica is een stad van zo’n 80.000 inwoners in het midden van Slowakije, aan de voet van het Tatra gebergte. Al in de middeleeuwen was het een belangrijk mijnbouwcentrum, waaraan een aantal fraaie monumenten nog herinnert. Wat ook sinds de middeleeuwen in de streek wordt geproduceerd is de bryndza, de fameuze Slowaakse kaas van schapenmelk. De laatste mijn is in 1788 gesloten, en voor de welvaart zorgen nu o.a. het toerisme en de houtindustrie. De bryndza, die is gebleven.

Waar schapenkaas wordt gemaakt is schapenmelk, zo leert ons de logica, en waar schapen gemolken worden, daar worden lammetjes geboren, anders valt er niet veel te melken. Met dat lamsvlees, daarmee gaan we goulash maken. Goulash uit Banská Bystrica.

Goulash van lamsvlees

Voor dit recept voor goulash van lamsvlees hebben we nodig:
500 gr. lamsvlees van de schouder
reuzel
3 uien
3 tenen knoflook
zout
1 afgestreken el. zoet paprikapoeder
2 hete Spaanse pepertjes
2 el. ketchup
3 flinke aardappelen

Goulash van lamsvlees
Snipper de uien en bak ze in de reuzel zachtjes glazig. Ondertussen snij je het vlees in dikke plakken en hak je de tenen knoflook klein. Haal de zaadlijsten uit de pepertjes en snij ze in reepjes. Zodra de uien mooi gaan kleuren kan dat er allemaal bij, samen met een flinke snuf zout en het paprikapoeder. Giet er heet water overheen zodat het allemaal netjes onder staat. Leg het deksel op de pan en laat het op een zacht vuurtje rustig gaar stoven.

Goulash van lamsvlees
Tijd genoeg om de aardappelen te koken. In de schil, want dan smaken ze straks het lekkerst. Als ze gaar zijn laat je ze even afkoelen. Pel ze en snij ze in blokjes. Meng de blokjes aardappelen met de ketchup. Dat gaat door de goulash als het vlees gaar en zacht is. Warm het nog even goed door.

goulash Alle recepten voor GOULASH

 

Goulash van lamsvlees
download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *