Tsjechische recepten      Gerechten uit de keuken van Tsjechië

 

Koňský guláš
Paardengoulash

Paardenvlees op je bord! In Angelsaksische landen is het een absoluut taboe. Vreemd als je weet dat de V.S. de grootste exporteur van paardenvlees ter wereld is. Ook bij ons blijft het voor veel mensen een beetje onwennig, want we horen ons hele leven al dat paarden edele dieren zijn en die stop je natuurlijk niet zomaar in de kookpot.

Naar verluidt heeft het allemaal te maken met het Christendom. De oude Kelten en Germanen vereerden het paard als een soortement godheid, en tijdens godsdienstige rituelen werd paardenvlees gegeten. Daarom werd het eten van paardenvlees al in de vroege middeleeuwen door de kerk ten strengste verboden. Vandaar.

In Tsjechië hebben ze er minder problemen mee. Iedere supermarkt heeft blikjes paardengoulash in het schap, en in ieder kookboek staat een recept voor goulash van paardenvlees. Vol met ijzer zit het, dat paardenvlees. Mager is het ook. Of het lekker is? Dat mag je zelf beslissen.

goulash van paardenvlees

Voor deze goulash van paardenvlees hebben we nodig:
600 gr. paardenvlees
30 gr. spek
2 uien
zout en peper
gember
karwijzaad
1 flinke tl. heet paprikapoeder
2 tenen knoflook
1 el. bloem

goulash van paardenvlees
Snipper de ui fijn en bak hem zachtjes in wat olie glazig. Snij het paardenvlees in blokjes en kruid het met zout en peper. Snij ook het spek in dobbelsteentjes. Dat spek gaat bij de uien tot het gaat kleuren. Dan zet je het vuur hoog en doe je het paardenvlees in de pan. Schroei het snel dicht en bestrooi het met gemalen karwij, geraspte gember en de gehakte teentjes knoflook.

goulash van paardenvlees
Haal de pan van het vuur en strooi er het paprikapoeder over. Even roeren en dan terug op het gas. Giet er zoveel water bij dat het allemaal onder staat, zet het vuur laag en laat het vlees heel zachtjes gaar stoven. Indien nodig kun je de goulash binden met in een beetje water opgeloste bloem of maïzena. Laat het dan nog een paar minuutjes doorkoken.

goulash van paardenvlees
Deze Tsjechische paardengoulash zet je natuurlijk op tafel met een paar flinke plakken knedlíky!

goulash Alle recepten voor GOULASH

 


download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *