Hongaarse recepten      Gerechten uit de keuken van Hongarije

 

Gulyásleves
Goulashsoep

Eigenlijk is het een pleonasme, dat woord gulyásleves, goulashsoep, want de echte traditionele Hongaarse goulash zou je eigenlijk een rijkelijk gevulde maaltijdsoep kunnen noemen. Zo heeft ook dit hartverwarmende recept voor Hongaarse goulashsoep een complete maaltijd als resultaat. Boordevol rundvlees en lekker veel gezonde groenten voor de vitamientjes, wat aardappelen om het allemaal wat meer substantie te geven en pittig paprikapoeder voor een gezonde blos op de wangetjes.
Goulashsoep. Niet alleen lekker als het koud is.

goulashsoep

Voor deze Hongaarse goulashsoep hebben we nodig:
3 uien
100 gr. gerookt spek, in blokjes
2 tl. karwijzaad
400 gr. rundvlees
1 el. mild paprikapoeder
1 tl. scherp paprikapoeder
1 grote vleestomaat
1 gele paprika
1 pastinaak
1 wortel
1 groene paprika
2 tenen knoflook
4 bloemige aardappelen
zout
peterselie voor de garnering

Hongaarse goulashsoep
Snij de uien klein en bak ze samen met de blokjes spek en de karwij zachtjes in wat hete olie tot ze glazig worden en gaan kleuren. Ondertussen snij je het rundvlees in blokjes. Haal de pan van het vuur, roer er de twee soorten paprikapoeder door, zet hem terug en blus meteen met 1 dl. water. Breng het aan de kook.


Doe de blokjes rundvlees in de pan als het water kookt. Schep het flink om tot het vlees bruin wordt. Doe er opnieuw een klein beetje water bij. Laat het een klein uurtje koken, tot het vlees zacht wordt, en doe er steeds een klein beetje water bij als het droog dreigt te koken.

Hongaarse goulashsoep
Ondertussen snij je de pastinaak, de wortel, de gele paprika en de tomaat in stukjes. Die gaan er nu bij, samen met een litertje heet water uit de waterkoker. Laat de goulashsoep drie kwartier heel rustigjes koken.

goulash Alle recepten voor GOULASH


Terwijl de soep kookt schil je de aardappelen. Snij de aardappelen in kleine blokjes en de groene paprika in reepjes. Die gaan er nu bij. Rasp de tenen knoflook boven de goulashsoep uit en doe er nog wat water bij, want we willen goulashsoep en geen goulash. Doe er zo nodig nog zout bij (even proeven, want het spek is al zout), breng het aan de kook en laat het nog eens 15 minuten kalmpjes koken, tot de aardappelen zacht zijn en uit elkaar beginnen te vallen.

Hongaarse goulashsoep

In deze goulashsoep kun je als je wil nog wat zelfgemaakte csipetke doen. Doe die aan het eind van de kooktijd in de soep en laat ze een paar minuutjes meekoken. Brood is ook lekker bij deze goulashsoep.

 

Goulashsoep
download dit recept

2 reacties op “Goulashsoep

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *