Hongaarse recepten      Gerechten uit de keuken van Hongarije

 

Tejfölös gombapaprikás
Goulash van paddenstoelen

Deze tejfölös gombapaprikás of romige paddenstoelen-goulash kan gegeten worden als vegetarisch hoofdgerecht, samen met pasta, rijst of brood, maar kan ook dienen als bijlage bij een stuk geroosterd of gebraden vlees, b.v. kip of varken. Eet de goulash op de dag dat je hem maakt en zet hem niet in de koelkast, want dan blijft er van de -heerlijke- smaak niet veel over.

goulash van champignons

Voor deze paddenstoelengoulash heb je nodig:
vegetarische paddenstoelen goulash 1 pond paddenstoelen (champignons en/of iets anders, b.v. oesterzwammen, cantharellen of eekhoorntjesbrood)
vegetarische paddenstoelen goulash 1 grote ui
vegetarische paddenstoelen goulash 1 tl. scherp paprikapoeder
vegetarische paddenstoelen goulash ½ groene paprika
vegetarische paddenstoelen goulash 1 forse tomaat
vegetarische paddenstoelen goulash ½ dl. zure room
vegetarische paddenstoelen goulash bloem
vegetarische paddenstoelen goulash zout

Hak de ui in niet al te kleine stukken, verwarm de olie in een pan en bak de ui rustigjes glazig. Terwijl de ui gaar ligt te sudderen hak je de paddenstoelen in (beslist niet te kleine) stukken. Hak ook de tomaat aan stukken. De groene paprika ontdoe je van de zaadlijsten en snij je in reepjes.

Als de ui begint te kleuren gaan de paddenstoelen erbij en de theelepel paprikapoeder. Roer het snel even door en doe er dan de stukken tomaat en de groene paprika bij. Giet er een klein kopje (½ dl.) water bij en kruid het met een snuf zout. Breng het aan de kook, zet het vuur dan heel laag, leg het deksel op de pan en laat de paddenstoelengoulash heel zachtjes stoven.

goulash Alle recepten voor GOULASH

Als de paddenstoelen voor je gevoel zacht genoeg zijn roer je 1 el. bloem door de zure room. Meng de room door de paddenstoelengoulash en breng het opnieuw aan de kook. Nu doe je er water bij; net zoveel tot je stoofschotel de gewenste dikte heeft, maar niet meer dan zo’n 1½ dl.
Laat alles nog heel eventjes kalmpjes pruttelen zodat de bloem kan garen. Als het oppervlak helder wordt is je paddenstoelengoulash klaar.

De meeste Hongaren eten dit gerecht met noedels (a.k.a. pasta) hetzij zelfgemaakt, hetzij uit de fabriek, maar deze tejfölös gombapaprikás gaat ook prima samen met rijst, of kan dienen als aanvulling op een stuk vlees.

Wel alles meteen opeten, want in de koelkast gaat de smaak van je paddenstoelengoulash zienderogen achteruit.

 


download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *