Hongaarse recepten      Gerechten uit de keuken van Hongarije

 

Székely Gulyás
Szekely goulash

“Székely gulyás” laat zich vertalen als goulash van de Székely. De Székely of Szeklers is een grote bevolkingsgroep van etnische Hongaren die hun thuisland hebben in het Szeklerland, een groot gebied in het oosten van het Roemeense Transylvanië. Deze goulash van varkensvlees en zuurkool zou dan een van hun traditionele gerechten zijn. Het gerecht wordt ook wel Székelykáposzta genoemd: kool van de Szeklers.

Een andere verklaring voor de naam zou dan weer liggen bij de Hongaarse schrijver en journalist József Székely (1825-1895), die op een goede dag in het jaar 1846 eens samen met een kameraad in een restaurant ging lunchen. Ze waren waarschijnlijk aan de late kant, want alles was zo goed als op. Er was alleen nog wat zuurkool en een varkensstoofpotje over. Székely suggereerde om de twee gerechten dan maar bij elkaar te gooien, op te warmen en op tafel te zetten, en zo zou de Székely goulash zijn geboren.

Hoe het ook zij, feit is in ieder geval wel dat er eenzelfde gerecht bestaat in Slowakije dat “segedinský guláš” heet. De naam zou dan weer kunnen wijzen op de Zuid-Hongaarse stad Szeged, waar het -terecht- hogelijk gewaardeerde paprikapoeder vandaan komt, maar het zou ook een verbastering kunnen zijn van Székely. U zegt het maar, want ik weet het ook niet meer.

Wat ik wel weet is dat dit een bijzonder smakelijke goulash is, waar je niet snel te veel van kunt maken. Mocht dat toch het geval zijn, prijst u zich dan gelukkig, want de volgende dag opgewarmd smaakt deze székely goulash nòg lekkerder!

szekely goulash

Deze Székely goulash staat ook bekend als székelykáposzta, “zuurkool van de Szeklers”, want als we heel streng zijn is het natuurlijk niet een “echte” Hongaarse goulash. Ten eerste is het allemaal niet nat genoeg, zodat je het eerder een pörkölt zou moeten noemen. Ten tweede gaat er room in, waardoor het dan eigenlijk weer een paprikás zou moeten heten, en ten derde wordt het gekruid met niet alleen paprikapoeder, maar ook met zwarte peper, wat we normaal alleen zouden doen bij een tokány. Laten we het er maar op houden dat deze Székely goulash de uitzondering is die de regel bevestigd.

goulash Alle recepten voor GOULASH

Voor deze Székely goulash hebben we nodig:
Hongaarse Székely goulash 1 pond varkensvlees, en dat mag beslist een beetje vet zijn
Hongaarse Székely goulash 2 uien, gesnipperd
Hongaarse Székely goulash olie
Hongaarse Székely goulash zout en peper
Hongaarse Székely goulash 1 tl. karwijzaad
Hongaarse Székely goulash 1 – 2 tenen knoflook
Hongaarse Székely goulash 1 el. zoet paprikapoeder
Hongaarse Székely goulash 1 blik tomaten
Hongaarse Székely goulash 1 pond zuurkool
Hongaarse Székely goulash 2 dl. zure room

Verhit de olie in een pan. Bak het varkensvlees er snel rondom in bruin. Haal het er weer uit en zet het apart. Zet het vuur nu laag. Doe de karwijzaadjes in de pan en bak eventjes tot ze tot ze beginnen te geuren. Dan gaat de gesnipperde ui erbij. Rustig glazig laten worden.

Hak het knoflook ondertussen fijn. Als de uien beginnen te kleuren roer je er het gehakte knoflook door. Laat het nog twee minuutjes meebakken. Haal de pan van het vuur en roer er het paprikapoeder door. Dan gaat de pan terug op het vuur en gaan meteen de tomaten erbij. Als ze heel zijn maak je ze een beetje stuk met een houten lepel. Schep het varkensvlees erdoor, kruid het met zout en peper en breng het opnieuw aan de kook. Laat de goulash een uurtje heel zachtjes stoven.

Dan kan de (uitgelekte) zuurkool erbij. Laat de Székely goulash nu nog eens een half uurtje pruttelen tot de zuurkool en het vlees zacht zijn.

Ten slotte roer je de room erdoor. Laat de goulash nog even goed doorwarmen.

Deze Székely goulash is een uitgelezen gelegenheid om er eens echt Hongaarse tarhonya of galuska bij te maken. Pasta uit de fabriek is ook lekker, of anders wat gekookte aardappelen of wat stevig brood.

 


download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *