Gerechten uit de keuken van Oostenrijk
Umurkengulasch
Komkommergoulash
Umurken, dat zijn komkommers in het Weense dialect. Het komt wellicht van “uborka”, het Hongaarse woord voor de groente. Een oude Weense zegswijze luidt: “Das bringt eine Umurken um”, wat zoveel betekent dan dat “het” meer is dan een mens verdragen kan. In tegenstelling tot ons, mensen, verdraagt een komkommer namelijk zo ongeveer alles. Geen heet water, geen alcohol, geen zout, geen peper, geen scherpe kruiden, geen prikkelende specerijen, geen brandende pepers of bijtende azijn kan het ding schaden. Ook in deze vegetarische komkommergoulash blijft de komkommer heldhaftig overeind onder het geweld van gebakken uien en paprika’s, kokende bouillon, paprikapoeder en zure room.
Voor onze komkommergoulash hebben we nodig:
2 komkommers
2 rode paprika’s (1 rode en 1 gele mag ook)
1 ui
3 dl. groentebouillon
1 el. zoet paprikapoeder
1 el. tomatenpuree
zout
2 dl. zure room
Bak de gesnipperde ui in een paar lepels olie op een zacht vuurtje glazig. Ondertussen was je de komkommers, dep je ze droog en snij je ze (met schil en al) in niet al te dunne schijven. Snij ook de paprika’s in stukjes.
Als de uien glazig worden doe je er de tomatenpuree en de blokjes paprika bij. Zet het vuur iets hoger en bak het al omscheppend een paar minuutjes mee. Haal de pan nu van het vuur af en roer er het paprikapoeder door. Blus het meteen af met de bouillon, breng het aan de kook en laat het een kwartiertje gaan.
Nu doe je de stukken komkommer en de zure room. Breng het snel weer aan de kook en laat het nog even verder gaan tot de komkommers zacht -maar niet tè zacht- worden.
Proef de komkommergoulash af op zout en peper en serveer met b.v. gekookte aardappelen.