Gerechten uit de keuken van Kroatië
Gulaš
Goulash
Dit zou een doodnormale goulash zijn met rundvlees, uien, paprika, tomaten en wijn, ware het niet dat in deze Kroatische versie een geheim wapen wordt ingezet: fruit. Het zonovergoten Kroatië brengt een overvloed aan de sappigste, zoetste vijgen voort, en die gaan we gebruiken in deze goulash, samen met wat kaneel en nootmuskaat. Geen vijgen? gebruik dan pruimen, net als in een Dalmatische pašticada
Voor deze Kroatische goulash halen we in huis:
1 kg. rundvlees
2 grote uien
1 tl. karwijzaad
2 tenen knoflook
1 el. (mild) paprikapoeder
2 dl. (1 glas) rode wijn
1 blikje tomatenpuree
1 tl. majoraan
2 laurierbladeren
een snuf nootmuskaat
1 kaneelstokje
een handjevol (gedroogde) vijgen (of pruimen zonder pit)
zout en peper
Hak de ui fijn en bak hem zachtjes glazig in wat olie, samen met de karwijzaadjes. Ondertussen snij je het vlees in blokjes, mocht dat nog niet gebeurd zijn. Als de ui glazig wordt doe je er de tenen gehakt knoflook bij. Zet het vuur dan hoog, wacht even tot het heet is en doe er dan het vlees bij. Bak het snel rondom bruin.
Nu neem je de pan van het vuur en strooi je er het paprikapoeder overheen. Schep het allemaal goed om, giet er de wijn en een glas water (of bouillon) bij en roer er de tomatenpuree door. Kruid de goulash met de majoraan, de laurierbladeren, wat nootmuskaat en zout en peper. Vergeet ook het kaneelstokje niet. Zet de pan terug op het vuur, breng de goulash opnieuw aan de kook en zet het vuur dan laag.
Laat de goulash op een heel laag pitje langzaam gaar worden. Zorg dat er voldoende vocht in zit: doe er zo nodig nog wat water bij. Na een klein uurtje, als het vlees half gaar is, gaan de vijgen (of pruimen) erbij. Laat het rustigjes verder pruttelen tot het vlees lekker zacht is.
Deze Kroatische goulash is lekker met pasta of gnocchi.