Gerechten uit de keuken van Slovenië
Gobov golaž s krompirjem
Paddenstoelengoulash met aardappelen
Deze smakelijke vegetarische paddenstoelengoulash met aardappelen, uien en wortelgroenten is goed voor een volledige maaltijd. De goulash wordt ruimhartig maar mild gekruid: met een teentje knoflook, zoet paprikapoeder, wat gemalen karwij, een bosje peterselie, een takje tijm en een snuf gedroogde majoraan. Gebruik voor de ze goulash zo veel mogelijk verschillende soorten paddenstoelen. Hoe meer verscheidenheid, hoe beter de goulash zal smaken.
Voor onze paddenstoelengoulash met aardappelen hebben we nodig:
1 kg. verschillende soorten paddenstoelen
½ kg. vastkokende aardappelen
2 uien
1 wortel
1 pastinaak
1 teen knoflook
1 tl. gemalen karwij
1 el. zoet paprikapoeder
2 el. bloem
1 el. tomatenpuree
zout en peper
1 klein bosje peterselie
2 – 3 takjes tijm
½ tl. gedroogde majoraan
2 el. zure room
Bak de gesnipperde uien in een paar el. olie tot ze glazig worden. Ondertussen maak je de paddenstoelen schoon en snij je ze in plakken. Bak ze een paar minuten mee.
De aardappelen schil je en snij je in de lengterichting in vieren. Die mogen er nu bij, samen met de in schijven gesneden wortel en pastinaak, de gehakte teen knoflook en de karwij. Bak het een paar minuten al omscheppend verder.
Doe er nu het paprikapoeder bij, bestuif het met 2 el. bloem, schep het goed om en giet er dan zoveel heet water bij dat alles net onder staat. Roer er de lepel tomatenpuree door en kruid het met zout en peper, peterselie, tijm en majoraan en laat het heel zachtjes pruttelen tot de aardappelen gaar zijn. Als het te droog dreigt te worden mag er een scheut water bij.
Meng er tot slot de room door en dien de paddenstoelengoulash met aardappelen op met een paar dikke sneden bruin brood.