Hongaarse recepten      Gerechten uit de keuken van Hongarije

 

Paprikás csirke
Paprika kip

“Paprikás” is in Hongarije de naam voor een goulash die verrijkt is met room. Zo heet bijvoorbeeld een romige goulash van paddenstoelen “gombapaprikás“, eentje met meerval heet harcsapaprikás” en een van aardappelen noemen ze “paprikás krumpli“. Deze, met kip, heet “paprikás csirke”.

Een gouwe ouwe is het, deze romige Hongaarse paprika kip. In alle buurlanden al even populair als in Hongarije zelf. En dat is niet verwonderlijk. Het is een simpel recept waar je nauwelijks werk aan hebt, het is niet duur, het is niet vet en heel gezond. En dan die geur! Die heerlijke, volle, prikkelende geur van paprika die het hele huis vult. Alleen de geur al doet je watertanden.

Het echte, ouderwetse, traditionele recept voor paprikás csirke is met een hele, in 8 stukken verdeelde kip. In dit recept doen we het met kippenbouten. Da’s wel zo makkelijk.

Hongaarse paprika kip

Voor deze fameuze Hongaarse paprika kip halen we in huis:
kippenbouten, 1 per persoon
2 uien
1 el. zoet paprikapoeder
1 dl. zure room
plantaardige olie

Alle recepten voor

GOULASH

Hongaarse paprika kip
Verhit een paar lepels olie in een braadpan. Bak er de kippenbouten aan beide zijde mooi bruin in. Haal ze uit de pan en leg ze even apart.

Paprikás csirke
Snipper de uien en bak ze heel zachtjes in het achtergebleven vet tot ze glazig zijn. Neem er de tijd voor en zorg dat ze niet bruin worden.

Paprikás csirke
Als de uien goed zijn haal je de pan van het vuur en roer je er het paprikapoeder door. Doe de stukken kip terug in de pan en overgiet het met zoveel heet water dat allemaal het net zo’n beetje bedekt is. Breng het aan de kook en laat het, met het deksel schuin op de pan, op een zacht vuurtje gaan tot de kippenbouten zo gaar zijn dat het vlees bijna van het bot valt. Dat zal 1 tot 1½ uur gaan duren.

Hongaarse paprika kip
Nu roer je de zure room er door. Laat het nog een paar minuutjes opkoken zodat de saus wat indikt. Klaar. Dat is het hele recept voor paprikás csirke.

Paprikás csirke
Dien de paprikás csirke op met tarhonya, galuska, met bandnoedels of andere pasta, of met rijst.

Paprikás csirke

Paprikás csirkemell
Paprikás csirke van kipfilet

Het grote voordeel van kip is dat het vlees nauwelijks vet bevat. Het grote nadeel van kip is dan weer dat het vel eigenlijk niets anders dan vet is. Wil je een slanke lijn-versie van deze paprikás csirke of hou je gewoon niet van het vette kippenvel, dan gebruik je kipfilet. De smaak van je paprikás zal dan wel ietskes minder rijk zijn, maar daar staat dan weer als voordeel tegenover dat je in een wippie klaar bent.

Hongaarse paprika kip

De ingrediënten voor deze paprikás csirke zijn hetzelfde als voor het vorige recept, alleen neem je nu p.p. 1 kipfilet in plaats van een kippenbout.

Paprikás csirke
Snipper de ui en fruit ze in een paar el. olie in de braadpan tot ze glazig zijn. Ondertussen snij je de kipfilets in de breedte doormidden en verwarm je een litertje water in je waterkoker.

Paprikás csirke
Als de uien gaan kleuren haal je de pan van het vuur. Bestrooi de uien met het paprikapoeder en schep het snel om. Doe de rauwe kipfilets in de pan en giet er meteen zoveel heet water bij dat ze net onder staan. Laat ze een klein half uurtje heel zachtjes koken.

Paprikás csirke
Zijn de kipfilets gaar, dan schep je de room door de saus. Laat het heel even opkoken en je paprikás csirke is klaar.

 

Paprikás csirke
download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *