Hongaarse recepten      Gerechten uit de keuken van Hongarije

 

Paprikás krumpli
Aardappelgoulash

Deze goulash -of beter gezegd paprikás– van aardappelen, uien en worst is een gouwe ouwe. Heerlijk in ieder jaargetijde en makkelijk klaar te maken. Als je vandaag geen zin hebt in vlees dan laat je de worst gewoon weg. Dat is misschien iets minder traditioneel, maar nog steeds erg lekker. Weet je wat? Maak er veel te veel van. De volgende dag opgewarmd is deze paprikás krumpli namelijk nòg lekkerder!

Hongaarse goulash van aardappelen

Voor deze paprikás krumpli halen we in huis:
1½ kg. vastkokende aardappelen, liefst nieuwe
150 gr. worst
2 rode uien
1 teen knoflook
1 groene paprika (geel of rood mag ook)
1 forse tomaat
1 el. mild paprikapoeder
1 tl. gemalen karwij
olie
(evt.) kippe- of groentebouillon
zure room

Paprikás krumpli
Snij de uien in stukjes. Niet te groot, niet te klein. Verhit wat olie in een pan met dikke bodem en bak daarin de uien zachtjes goudbruin.

Paprikás krumpli
Ondertussen was je de aardappelen en schrap je de schilletjes eraf. Als het oude aardappels zijn kun je ze maar beter gewoon schillen. De kleintjes laat je heel, de grotere snij je doormidden en als het hele grote zijn dan maak je er vier kleine van.

goulash Alle recepten voor GOULASH

Paprikás krumpli
Breng een steelpannetje water aan de kook. Dompel daar de worst(en) een paar seconden in onder. Zo kun je de velletjes er makkelijk vanaf halen. Snij de worst in stukjes. Snij de tomaat aan de onderkant kruislings in en dompel ook die eventjes onder in het water, zodat je ook daar het vel vanaf kunt pellen. Snij de tomaat ook in stukken. Hak de knoflookteen fijn, en snij de groene paprika in wat grotere stukken. Het zaad gaat natuurlijk in de groenbak.

Paprikás krumpli
Als de uien mooi gaan kleuren doe je er de gehakte knoflook bij. Laat het een minuutje meebakken. Doe er de aardappelen, de stukjes worst en de paprika bij. Haal de pan van het vuur, strooi er het paprikapoeder over en roer het goed om. Dan gaat de pan weer terug op het fornuis. Giet er water of bouillon bij, net zoveel tot de aardappels maar net onder staan. Vergeet de stukken tomaat en het gemalen karwijzaad niet in je aardappelgoulash te doen. Kruid het, zo nodig, met wat zout, breng het aan de kook en laat het met de deksel schuin op de pan heel, heel zachtjes gaar sudderen. Dat duurt 30 tot 40 minuten.

Paprikás krumpli
Serveer de paprikás krumpli met een ferme kwak zure room.

 

Paprikás krumpli
download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *