Oostenrijkse recepten      Gerechten uit de keuken van Oostenrijk

 

Paradeiser-Kürbisgulasch
Goulash van pompoen en tomaten

Donkere en natte tijden zijn het, wanneer de herfstwinden de laatste fraaie dagen van de zomer definitief verdrijven om ons dan langzaam naar de kille doodsheid van de winter te voeren. Een mens zou er depressief van worden, ware het niet dat we juist in dit stormachtige jaargetijde worden verblijd met het rijpen van de pompoenen.

De pompoen, die heerlijke, maar nog steeds schromelijk onderschatte groente, die tegelijkertijd basis, ruggengraat en hoofdrolspeler kan zijn van de heerlijkste soepen, de lekkerste nagerechtjes en de smakelijkste stoofschotels. Deze pompoengoulash is daar een onweerstaanbaar voorbeeld van. Pompoen, uien, tomaten en pittig paprikapoeder staan garant voor een hartverwarmend en troostrijk maaltje. Een doeltreffend wapen tegen de luimen en grillen van de hardvochtige weergoden.

Pompoengoulash

Voor dit recept voor pompoengoulash hebben we nodig:
1 kg. muskaatpompoen (een andere soort mag ook, maar in ieder geval wel geschild, van zaad ontdaan en in stukken gesneden)
500 gr. Fleischparadeiser (of een andere stevige vleestomaat, in grote stukken gesneden)

(De “Fleischparadeiser” (Lycopersicon esculentum) is een tomatensoort met 8-10 cm. grote, hartvormige vruchten met een zeer dunne schil. Zoet met iets zuursigs van smaak zijn de vlezige vruchten uitermate geschikt voor soepen en sauzen. De Paradeiser is vrij vroegrijpend en wordt verbouwd in Neder-Oostenrijk.)

700 gr. uien (klein gesneden)
4-5 el. olijfolie
1 scheutje balsamico-azijn
750 ml. groentebouillon
1 el. tomatenpuree
1 el. zoet paprikapoeder
1 snufje scherp paprikapoeder
zout en peper
gemalen karwij
majoraan

pompoengoulash
Voor deze pompoengoulash verhit je de olie in een pan en bak daarin de uien goudbruin. Doe de tomatenpuree erbij en laat het kort roosteren. Bestrooi het met paprikapoeder, blus af met een scheutje azijn en giet er wat groentebouillon bij. Kruid het met zout, peper, karwij en majoraan. Laat het 20 minuutjes zachtjes koken.

pompoengoulash
Nu gaan de stukken pompoen erbij. Laat het pruttelen tot ze beetgaar zijn. Tot slot de stukken tomaat toevoegen en kort even laten gaan. Proef af op kruiden.

pompoengoulash
Dien de pompoen goulash op in diepe borden. Als bijlage zijn er “Butternockerln” lekker bij.

 

goulash Alle recepten voor GOULASH

 

pompoen-goulash
download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *