Tsjechische recepten     Gerechten uit de keuken van Tsjechië

 

Popovičky gulaš
Goulash uit Popovice

In het dorpje Velké Popovice staat al sinds jaar en dag de brouwerij van Kozel, waar een razend populair biertje wordt gebrouwen in de smaken licht en donker. Het bier wordt zelfs genoemd in een van de klassiekers van de wereldliteratuur, nl. in Jaroslav Hašek’s “De Brave Soldaat Schwejk”, als het gerstenat dat getapt werd in Schwejk’s stamkroeg “U Kalicha”. In de brouwerij wordt niet alleen gebrouwen en getapt, maar er wordt voor de gasten ook gekookt. Een prominente plaats op de kaart is gereserveerd voor deze goulash. Net als in de traditionele Tsjechische goulash is ze gemaakt van rundvlees, paprika, karwij, majoraan en -natuurlijk- bier, maar in dit geval dan wel Kozel bier. Maar er zijn wel wat verschilletjes: deze goulash wordt gebonden met in bier gedrenkt brood en geserveerd met geraspte verse mierikswortel. Bovendien wordt er niet aan het begin, maar op het allerlaatste moment een scheut bier bijgegooid. Zo krijgt de kostelijke alcohol geen tijd om te verdampen.

Voor de enige echte Popovičky goulash hebben we nodig:
1 kilo rundvlees (bief-, braad- of sudderlappen)
2 uien
een paar tenen knoflook
2 sneetje (bruin) brood
5 dl. runderbouillon (mag ook best van een blokje)
1 tl. zoet paprikapoeder
1 tl. heet paprikapoeder
1 el. tomatenpuree
1 tl. (gemalen) karwijzaad
1 el. marjolein
1 flesje Kozel black (een ander donker biertje mag ook)
olie
peper en zout
mierikswortel

Popovičky goulash
Voor deze Popovičky goulash snipper je om te beginnen de ui en bak je hem zachtjes glazig in de olie. Snij het rundvlees in niet te kleine blokjes. Zet het vuur hoog en doe het rundvlees bij de ui, samen met flink wat peper en zout, en de (geperste) knoflook.

Popovičky goulash
Verwarm ondertussen in een pannetje de bouillon. Als het rundvlees rondom bruin is haal je de pan van het vuur en gaat het paprikapoeder erbij. Roer het goed om, zet de pan weer terug en doe er dan meteen de hete bouillon en de tomatenpuree bij. De majoraan en het karwijzaad kunnen er ook doorheen.

Popovičky goulash
Giet wat bier in een diep bord en leg daar de sneetjes brood in om te weken. Als het vlees gaar is bind je de saus met het geweekte brood: werk het boven de pan met een houten lepel door een zeef. Als de saus gebonden is gaat er nog een scheut bier bij. Nog even laten sudderen en de goulash is klaar.

Popovičky goulash
Vlak voor het opdienen rasp je de mierikswortel. Niet eerder, want het spul verliest snel haar pittigheid. Serveer deze goulash met knedlíky of bramboráčky en een lepel van de fijngeraspte mierikswortel.

 

goulash Alle recepten voor GOULASH

 


download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *