Hongaarse recepten      Gerechten uit de keuken van Hongarije

 

Vörösboros marhapörkölt
Goulash van rode wijn en rundvlees

Deze stoofpot van rundvlees, aardappelen en rode wijn zouden we overal ter wereld een goulash noemen, behalve in Hongarije. Daar heet het pörkölt, want goulash mag daar alleen goulash heten als het op soep lijkt, zoals deze originele ketelgoulash. Wij trekken ons er niets van aan. Wij eten vandaag gewoon goulash. Goulash van rundvlees en rode wijn.

Rundergoulash met rode wijn

De truc bij het maken van deze rundergoulash met rode wijn is om het vlees gaar te laten sudderen in zo min mogelijk vocht.

Voor deze goulash heb je nodig:
Rundergoulash met rode wijn 800 gr. rundvlees
Rundergoulash met rode wijn 3 grote uien
Rundergoulash met rode wijn 1½ el. zoet paprikapoeder (Édesnemes/Edelsüß)
Rundergoulash met rode wijn 2 paprika’s
Rundergoulash met rode wijn 1 blik tomaten
Rundergoulash met rode wijn 2 dl. rode wijn
Rundergoulash met rode wijn zout en peper
Rundergoulash met rode wijn 4 tenen knoflook

Snipper de uien. Die bak je in een grote braadpan in een paar eetlepels olie op een matig vuurtje glazig. Ondertussen snij je het vlees in blokjes van 5 x 5 cm. Kruid het met zout en peper. De paprika’s snij je in reepjes.

Als de uien glazig zijn haal je de pan van het vuur. Strooi het paprikapoeder erover, doe het vlees en de paprikareepjes erbij en schep het goed om. Zet de pan terug op het vuur en doe er de tomaten uit blik bij. Maak ze stuk met een houten lepel tegen de rand van de pan. Breng het allemaal aan de kook. Zet het vuur dan laag, doe het deksel schuin op de pan en laat het heel, heel zachtjes pruttelen tot al het vocht zo goed als verdampt is.

goulash Alle recepten voor GOULASH

Nu doe je er de helft van de rode wijn bij. Breng het weer snel aan de kook, zet het vuur weer laag en laat het zo heel zachtjes verder gaan. Giet er zo nu en dan een scheutje wijn bij als het te droog dreigt te worden, maar niet eerder dan wanneer het echt nodig is. Als de wijn op is, ga je verder met water, maar beslist niet te veel van dat laatste, want water is, zoals mijn vader pleegt te zeggen, nog niet goed in je schoenen.

De goulash is klaar als het vlees mooi zacht is. Pers of rasp er de 4 tenen knoflook boven en zet het op tafel met knapperig brood en/of gekookte aardappelen.

 

Rundergoulash met rode wijn
download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *