Gerechten uit de keuken van Slowakije
Slovenský guláš
Slowaakse goulash
Deze goulash wordt ook wel Kotlíkový guláš genoemd, ketelgoulash. Precies zoals de Hongaarse bográcsgulyás gemaakt met hetzelfde kookgerei en dezelfde ingrediënten, maar met één verschil: het vlees. Deze Slowaakse goulash wordt namelijk niet gemaakt met rundvlees, maar met varkensvlees, of soms ook met half rund- half varkensvlees. De versie met rundvlees wordt in Slowakije gewoonlijk Maďarský guláš, Hongaarse goulash, genoemd. “Gewoonlijk”, want er doen ook recepten de ronde voor Maďarský guláš waar alleen varkensvlees voor gebruikt wordt.
De verwarring zal ongetwijfeld te maken hebben met de rotsvaste overtuiging van veel Slowaken dat goulash van oorsprong helemaal geen Hongaars gerecht is. Het zou -aldus het verhaal- samen met de Osmaanse legers de Balkan zijn binnen komen marcheren, wat het gebruik van paprika als kruiderij zou verklaren. Volgens anderen zou het een gerecht zijn van de schaapherders uit de Tatra, die de eersten zouden zijn geweest die, via de Karpaten vanuit het zuidoosten komend, het Slowaakse grondgebied zijn komen bevolken. Waar de naam gulyás dan wel vandaan komt, dat wordt door geen van die verhalen verklaard, maar een kniesoor die daarop let. Waar iedereen het in ieder geval over eens is, dat is dat die verdraaide Hongaren zich de goulash -onterecht! onterecht! ON-TE-RECHT! – als “nationaal gerecht” hebben toegeëigend.
Deze authentieke, originele en onvervalste Slowaakse goulash maken we met:
1 kg. varkensvlees v/d schouder
1 kg. uien
zout
gemalen karwijzaad
1 el. tomatenpuree
3 teentjes knoflook, fijngehakt
2 el. mild paprikapoeder
1 tl. scherp paprikapoeder
1 kg. aardappelen
Snipper de ui, maar niet te fijn, en bak ze zachtjes glazig in de olie. Het varkensvlees snij je in de tussentijd in blokjes. Als de uien zacht zijn en gaan kleuren, dan gaat het varkensvlees erbij. Bestrooi het met een flinke snuf zout en een theelepel karwij. Het vlees gaat wat vocht verliezen. Bak het door tot het verdampt is en het vlees mooi gaat kleuren. Nu kan de tomatenpuree bij de goulash. Laat het even een beetje meebakken.
Ondertussen maak je een half litertje water heet in je waterkoker. Wanneer de goulash een dik prutje wordt gaat de knoflook erbij. Even wachten tot het gaat geuren, dan strooi je het paprikapoeder erover. Goed doorroeren, dan meteen het hete water erbij, zoveel dat het allemaal ruim onder staat. Breng de goulash aan de kook en laat het lekker pruttelen tot het vlees zacht is.
Schil ondertussen de aardappelen en snij ze in grote stukken. Die gaan in de pan. Laat de Slowaakse goulash zachtjes koken tot de aardappelen gaar zijn.
Eindeloos veel recepten voor GOULASH
Klinkt heerlijk, ga ik gauw eens uitproberen. Ook om straks op de kaart te zetten voor onze gasten.