Tsjechische recepten      Gerechten uit de keuken van Tsjechië

 

Svratecký guláš
Svratka goulash

De Svratka is een rivier die ontspringt in het Moravische Hoogland en, zuidwaarts stromend via de stad Brno waar ze samenkomt met de Svitava, uiteindelijk uitmond in de Dyje bij het fraaie stadje Mikulov, niet ver van de Oostenrijkse grens. In het Moravische dialect is de rivier bekend als de Švarcava (Duits: Schwarzach). Een goulash uit Moravië dus, van de oevers van de Svratka.

Er zijn veel verschillende recepten voor deze milde goulash, zowel met rund- als met varkensvlees. Wat ze allemaal gemeen hebben zijn -buiten paprikapoeder, uien en karwijzaad- het spek en de tomatenketchup. In vrijwel alle recepten mogen ook de champignons meedoen.

Deze goulash smaakt het beste met bramboráky, de veelgeroemde aardappelpannenkoekjes gekruid met knoflook, paprikapoeder en karwij.

Svratecký guláš

Voor Svratka goulash hebben we nodig:
1 kg. rundvlees
100 gr. gerookt spek
2 uien
200 gr. champignons
1 el. zoet paprikapoeder
3 el. tomatenketchup
1 – 2 tenen knoflook
1 tl. gemalen karwijzaad
½ l. runderbouillon

goulash Nog veel meer recepten voor GOULASH uit Tsjechië

Svratka goulash
Snij het rundvlees in blokjes en bak ze in de hete olie snel rondom bruin. Haal ze uit de pan. Snij het spek in blokjes en snipper de ui. Die bak je samen het achtergebleven vet tot de uien glazig worden

Svratka goulash
Ondertussen snij je de champignons in plakjes. Doe het vlees terug in de pan, bestrooi het met paprikapoeder, rasp er de knoflook boven en giet er de bouillon bij. Als het niet genoeg is om alles net te bedekken mag er wat water bij. Breng het aan de kook, doe er de gesneden champignons en de ketchup bij. Kruid het met zout en gemalen karwij, zet het vuur laag en laat het sudderen tot het vlees zacht is.

Svratka goulash
Serveer deze Svratka goulash met goudbruin gebakken bramboráky.

 


download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *