Slowaakse recepten      Gerechten uit de keuken van Slowakije

 

Segedínsky guláš
Szeged goulash

De naam “segedínsky guláš” doet vermoeden dat het gerecht uit de Hongaarse plaats Szeged komt, het mekka van de paprikaproductie, maar helaas: noch in Szeged, noch in de rest van Hongarije hebben ze ooit van Szeged-goulash gehoord. Ze kennen er wel eenzelfde gerecht van varkensvlees, zuurkool en room onder de naam székely gulyás. Maar Szeged of niet: in Slowakije heeft deze segedínsky guláš de status van niet minder dan “gouwe ouwe”, en ook in Tsjechië, Slovenië, Oostenrijk en Zuid-Duitsland is het een populaire gast op tafel. Geen wonder ook, want deze combinatie van boterzacht varkensvlees en zuurkool in een romige paprikasaus is hartverwarmend en eenvoudigweg onweerstaanbaar.
Maak er extra veel van, want van deze goulash wordt beweerd dat hoe vaker je hem opwarmt, hoe lekkerder hij wordt.

Szeged goulash

Voor deze goulash gaan we in ons boodschappenmandje doen:

1 pond varkensvlees, en dat mag beslist een beetje vet zijn
2 uien, gesnipperd
olie
zout en peper
1 tl. karwijzaad
1 el. zoet paprikapoeder
1 pond zuurkool
200 ml crème fraîche

Verhit de olie in een pan. Doe daar de karwijzaadjes in en bak ze tot ze beginnen te geuren. Dan gaat de gesnipperde ui erbij. Rustig glazig laten worden.

Doe er dan de blokjes varkensvlees doorheen. Laat ze snel even mooi kleuren. Dan strooi je er het paprikapoeder over, peper en zout en zoveel water dat het allemaal net onder staat. Breng de goulash aan de kook en laat hem een uurtje heel zachtjes stoven.

Dan kan de (uitgelekte) zuurkool erbij. Nog eens een half uurtje laten pruttelen tot de zuurkool en het vlees zacht zijn.

Ten slotte roer je de room door de goulash. Nog even goed doorwarmen en dan gaan we deze Szeged goulash opdienen met lekkere zelfgemaakte knedlíky!

 

goulash Alle recepten voor GOULASH

 

Szeged goulash
download dit recept

2 gedachten over “Szeged goulash

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *