Tsjechische recepten      Gerechten uit de keuken van Tsjechië

 

Guláš
Tsjechische goulash

Guláš s knedlíky; goulash met knoedels. Het is een van de absolute klassiekers uit de Tsjechische keuken. Geen restaurant, eethuis, school- of bedrijfskantine waar het niet op de kaart staat. Deze goulash -en onontbeerlijk daarbij zijn de knoedels!- is dan ook een van die gerechten waarmee bezoekers van dit prachtige land hun eerste kennismaking hebben met de Tsjechische keuken. En het is een kennismaking die naar meer smaakt!
Natuurlijk heeft goulash zijn oorsprong in Hongarije, maar de allereerste keer dat er een recept voor goulash in druk verscheen was dat niet in Boedapest, maar in Praag, en wel in het jaar 1819. Van daaruit ging het naar Wenen, in de bagage van de Boheemse meiskes die in de hoofdstad van het Habsburgse Rijk zeer gewild waren als kokkin. Al snel, in 1827, verschijnt dan ook daar het recept als “Ungarisches Kolaschfleisch” in het “Grote Weense Kookboek” van Anna Dorn, overigens letterlijk overgenomen uit het Praagse origineel. Sindsdien is goulash niet meer weg te slaan van het repertoire. Dat de Weense en ook deze Tsjechische goulash nogal verschilt van wat er in Hongarije onder goulash wordt verstaan mag de pret niet drukken.

tsjechische goulash

Met deze ingrediënten maak je genoeg Tsjechische goulash voor 6:
Tsjechische goulash 1 kilo rundvlees
Tsjechische goulash 1 el. zoet paprikapoeder
Tsjechische goulash 1 – 2 tl scherp paprikapoeder
Tsjechische goulash 3 uien
Tsjechische goulash 2 tenen knoflook
Tsjechische goulash 1 rode paprika
Tsjechische goulash 1 blokje runderbouillon
Tsjechische goulash 1 tl. gemalen karwij
Tsjechische goulash een flinke snuf majoraan
Tsjechische goulash 1 flesje bier. Pils is prima.

Verhit wat olie in een pan met een dikke bodem. Snij het vlees in dobbelstenen, bestrooi het met het peper en het zout. Goed mengen en in de hete olie snel rondom bruin bakken. Uit de pan halen en opzij zetten.

Dan zijn de uien en de rode paprika aan de beurt. Lekker even laten kleuren, maar zachtjes aan. Als de uien mooi glazig zijn haal je de pan van het vuur. Roer er de twee soorten paprikapoeder door, zet de pan weer terug en giet het bier erbij. Doe er ook de majoraan, de karwij en het bouillonblokje in. Zet het vuur hoog en wacht even tot het bier kookt; dan kan het vlees weer terug in de pan. Als dat allemaal weer begint te pruttelen kan het vuur op de laagste stand.

Er mag een klein tomaatje bij of wat puree, daar wordt het allemaal wat sneller mals van. Laat de goulash rustig een uur of twee pruttelen met het deksel schuin op de pan. Doe er wat water bij als er te veel vocht verdampt.

goulash Alle recepten voor GOULASH

Je Tsjechische goulash is klaar als het vlees zacht is, en geen minuut eerder. De saus moet niet te dik zijn, want er moet voldoende zijn voor iedereen om er straks de knoedels in te kunnen soppen, maar als het al te waterig is kun je het natuurlijk een beetje binden met wat in water opgeloste bloem of maïzena. Wel nog heel even laten pruttelen dan.

Garneer de Tsjechische goulash met in ragfijne ringen gesneden rode ui, geef er knedlíky bij, en voor de rest is het dan alleen nog een kwestie van naspoelen met bier.

Joepie.

Guláš s knedlíky!

 


download dit recept

2 reacties op “Tsjechische goulash

  1. Het recept wat hier boven staat komt niet overeen met wat je onderaan de pagina kunt downloaden. Hierboven wordt gesproken over 1 eetlepel zoete en 1-2 theelepels scherpe paprikapoeder. In de download staat bij beiden 2 theelepels. Wat nu aanhouden?

    1. Daar is inderdaad iets mis gegaan. 1 el. zoet & 1 – 2 tl. scherp paprikapoeder zijn de juiste hoeveelheden.
      Bedankt voor de feedback, we gaan het in orde maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *