Tsjechische recepten      Gerechten uit de keuken van Tsjechië

 

Guláš
Tsjechische goulash

Guláš s knedlíky; goulash met knoedels. Het is een van de absolute klassiekers uit de Tsjechische keuken. Geen restaurant, eethuis, school- of bedrijfskantine waar het niet op de kaart staat. Deze goulash -en onontbeerlijk daarbij zijn de knoedels, de onvolprezen knedlíky!- is dan ook een van die gerechten waarmee bezoekers van dit prachtige land hun eerste kennismaking hebben met de Tsjechische keuken. En het is een kennismaking die naar meer smaakt!

Natuurlijk heeft goulash zijn oorsprong in Hongarije, maar de allereerste keer dat er een recept voor goulash in druk verscheen was dat niet in Boedapest, maar in Praag, en wel in het jaar 1819. Van daaruit ging het naar Wenen, in de bagage van de Boheemse meiskes die in de hoofdstad van het Habsburgse Rijk zeer gewild waren als kokkin. Al snel, in 1827, verschijnt dan ook daar het recept als “Ungarisches Kolaschfleisch” in het “Grote Weense Kookboek” van Anna Dorn, overigens letterlijk overgenomen uit het Praagse origineel. Sindsdien is goulash niet meer weg te slaan van het repertoire. Dat de Weense en ook deze Tsjechische goulash nogal verschilt van wat er in Hongarije onder goulash wordt verstaan mag de pret niet drukken.

tsjechische goulash

Met deze ingrediënten maak je genoeg Tsjechische goulash voor 6:
1 kilo rundvlees
1 el. zoet paprikapoeder
1 – 2 tl scherp paprikapoeder
3 uien
2 tenen knoflook
1 rode paprika
1 blokje runderbouillon
1 tl. gemalen karwij
een flinke snuf majoraan
1 flesje bier. Pils is prima.

Tsjechische goulash
Verhit wat olie in een pan met een dikke bodem. Snij het vlees in dobbelstenen, bestrooi het met het peper en het zout. Goed mengen en in de hete olie snel rondom bruin bakken. Uit de pan halen en opzij zetten.


Dan zijn de uien aan de beurt. Snij ze klein en laat ze in het achtergebleven vet rustig kleuren. Als ze glazig zijn gaat de fijngehakte knoflook erbij. Laat het nog 2 minuutjes gaan, haal de pan van het vuur en roer er de twee soorten paprikapoeder door. Afblussen met het bier en weer terug op het gas.

Tsjechische goulash
Doe er nu de majoraan, de karwij en het bouillonblokje bij, zet het vuur hoog en breng het aan de kook. Nu kan het vlees terug in de pan. Als het allemaal weer begint te pruttelen kan het vuur op de laagste stand.


Maak de paprika schoon en snij ze in kleine reepjes. Dat gaat bij de goulash. Er mag eventueel een klein tomaatje bij of wat tomatenpuree, daar wordt het allemaal wat sneller mals van. Laat de goulash rustig een uur of twee heel zachtjes pruttelen met het deksel schuin op de pan. Doe er wat water bij als er te veel vocht verdampt.

goulash Alle recepten voor GOULASH


Je Tsjechische goulash is klaar als het vlees zacht is, en geen minuut eerder. De saus moet niet te dik zijn, want er moet voldoende zijn voor iedereen om er straks de knedlíky in te kunnen soppen, maar als het al te waterig is kun je het natuurlijk een beetje binden met wat in water opgeloste bloem of maïzena. Wel nog heel even laten pruttelen dan.

Garneer de Tsjechische goulash met in ragfijne ringen gesneden rode ui, geef er knedlíky bij, en voor de rest is het dan alleen nog een kwestie van naspoelen met bier.

Guláš s knedlíky! Joepie.

 


download dit recept

9 reacties op “Tsjechische goulash

 1. Waarom krijg ik de goulash niet zo bruin en glad(heb deze,net als op afbeelding , in Tjechie gegeten,het recept gevolgd maar ziet er dus echt anders uit.Wie kan mij antwoord geven.Dank alvast.

 2. Wij hebben het recept gisteren gebruikt voor bereiding in de Dutch Oven met buiten koken.
  In plaats van de broodknoedels geserveerd op Gnocci.
  Heerlijk recept! Écht een tip voor de buiten-/campingkok!

 3. Ik ben er nog mee bezig, maar hoe groot moeten de ui en paprika gesneden worden? En wat moet je met de knoflook doen, wanneer moet deze erbij?

  Ik heb maar wat gedaan, maar het ruikt in ieder geval nu al heerlijk.

 4. Het recept wat hier boven staat komt niet overeen met wat je onderaan de pagina kunt downloaden. Hierboven wordt gesproken over 1 eetlepel zoete en 1-2 theelepels scherpe paprikapoeder. In de download staat bij beiden 2 theelepels. Wat nu aanhouden?

  1. Daar is inderdaad iets mis gegaan. 1 el. zoet & 1 – 2 tl. scherp paprikapoeder zijn de juiste hoeveelheden.
   Bedankt voor de feedback, we gaan het in orde maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *