Gerechten uit de keuken van Oostenrijk
Schweinswadlgulasch
varkens goulash
Een “Wadl” is het Oostenrijkse woord voor schenkel, en dat is wat we voor deze goulash nodig hebben. Varkensschenkel, een schijf van de voor- of achterpoot, is misschien niet het meest aantrekkelijke stukje vlees, maar met het vele vet en bindweefsel dat eraan zit is het uitermate geschikt voor dit recept. Het is hier namelijk de bedoeling dat het varkensvlees gaart in haar eigen sappen. Gebruik dus beslist geen mager vlees voor deze Oostenrijkse varkens goulash, want dan zit je straks aan tafel met droge, draderige brokken vlees en lelijke gezichten.
Voor deze Oostenrijkse goulash van varkensschenkel hebben we nodig:
750 gr. varkensschenkel
3 – 4 el. reuzel
3 uien (fijn gesneden)
2 forse vleestomaten (ontveld en in blokjes gesneden)
1 grote rode paprika (in reepjes gesneden)
1 el. paprikapoeder
4 tenen knoflook
1 laurierblad
1 dl. zure room
1 el. bloem
zout en peper
Snij het vlees in niet te kleine blokjes. Verhit de reuzel in een pan en bak daarin de gehakte ui goudbruin. Doe er de blokjes varkensvlees bij, bestrooi ze met zout en peper en doe er het laurierblad bij. Laat het met het deksel op de pan 1½ uur lang in eigen sap stoven tot het zacht is. (Wanneer het te droog dreigt te worden doe je er een klein scheutje water bij).
Na de gaartijd gaat de eetlepel paprikapoeder erbij. Roer het om en giet er dan een scheut water bij. De tomaten, de reepjes paprika en de gehakte tenen knoflook mogen er nu ook bij. Laat alles eventjes zachtjes doorpruttelen. Niet te lang: de paprika mag nog een beetje knapperig blijven.
Meng de bloem met de zure room en roer dat onder de goulash. Laat het nog heel even zachtjes pruttelen, en nog even afproeven op peper en zout.
Deze varkensgoulash smaakt prima met spätzle, knödel of een paar stevige sneden brood.
Alle Oostenrijkse recepten voor GOULASH