Oostenrijkse recepten      Gerechten uit de keuken van Oostenrijk

 

Erdäpfelgulasch Wiener art
Weense aardappelgoulash

Sinds ze in de 19de eeuw de smaak te pakken hebben gekregen wordt er gretig goulash gegeten in Wenen. In de eetgelegenheden van de Oostenrijkse hoofdstad ontbreekt de fameuze Saftgulasch dan ook zelden op het menu, evenals de al niet minder beroemde (of beruchte?) fiaker-goulash. Deze Weense aardappelgoulash is misschien ietskes minder bekend, maar bij de Weners nauwelijks minder populair. Eet hem zo, als vegetarische hoofdmaaltijd, of als bijgerecht bij een worst of een stuk vlees. Een lekker fris biertje erbij en je dag kan niet meer stuk.

Weense aardappelgoulash

Voor deze Weense aardappelgoulash hebben we nodig:
40 gr. boter
200 gr. uien
1 el. mild paprikapoeder
1 el. azijn
½ l. (runder)bouillon (vegetariërs nemen natuurlijk groentebouillon)
800 gr. kruimige aardappelen
2 tenen knoflook
1 el. gemalen karwijzaad
1 tl. majoraan
zout en peper
2 el. zure room
een bosje peterselie, fijngehakt

Weense aardappelgoulash
Schil de aardappelen en snij ze in kleine blokjes. Pel ook de uien en hak ze klein. Pel ook de tenen knoflook


Laat de boter smelten in een stevige pan. Bak de uien daarin krachtig aan. Haal de pan van het vuur als de uien beginnen te kleuren. Strooi er het paprikapoeder doorheen, roer het goed om en giet er de azijn en de bouillon bij. Zet de pan weer op het vuur en breng de inhoud aan de kook.

Weense aardappelgoulash
Leg er, als de bouillon kookt, de stukjes aardappel in, de gemalen karwij en de majoraan. Pers er de tenen knoflook boven uit en kruid het met zout en peper.


Zet het vuur laag en laat de aardappelgoulash op een klein pitje heel zachtjes gaar pruttelen. Als de blokjes aardappel zacht worden en uit elkaar beginnen te vallen is het goed. klaar.

Weense aardappelgoulash
Roer er de zure room onder, warm het nog even goed door, schep de aardappelgoulash op borden en bestrooi het met de gehakte peterselie.

 

goulash Alle recepten voor GOULASH

 


download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *