Hongaarse recepten      Gerechten uit de keuken van Hongarije

 

Krumplis kenyér
Aardappelbrood

Dit heerlijke Hongaarse brood wordt gebakken van een gistdeeg van bloem en gekookte aardappelen. Aardappelbrood wordt op veel manieren gemaakt: met verschillende soorten meel, met suiker, honing, en/of kruiden zoals anijs, majoraan, tijm of karwijzaad. Ook de verhouding tussen de hoeveelheid aan gebruikte aardappelen en de hoeveelheid aan tarwebloem verschilt nogal van recept tot recept. Hieronder geven we een goed bruikbaar basisrecept, gewoon, zonder kruiderij of andere poespas. Dat vinden we zelf eigenlijk nog het lekkerste.

Aardappelbrood

Voor dit Hongaarse aardappelbrood hebben we nodig:
400 gr. kruimige aardappelen
1 el. zout
2 zakjes droge gist (30 gr.)
3-4 el. olie
600 gr. witte bloem

Aardappelbrood
Pel de aardappelen en kook ze in een pan water met de helft van het zout tot ze zacht zijn. Giet ze af en laat ze uitdampen, maar vang het kookwater op.

Aardappelbrood
Meng de gist met 3½ dl. van het aardappelwater. De rest van het water kan door de gootsteen.

Aardappelbrood
Stamp de aardappelen goed fijn, of beter: druk ze door een aardappelpers. Meng ze met de olie, de bloem en de rest van het zout. Kneed de gistmassa er goed doorheen en laat het deeg 1 uur rusten op een warme, tochtvrije plaats.

Aardappelbrood
Bedek een bakblik met bakpapier. Vorm van het deeg een langwerpig brood, leg het op het blik en laat het afgedekt nog eens een kwartiertje rusten. Ondertussen verwarm je de oven voor op 200ºC.

Aardappelbrood
Snij het aardappelbrood over de lengte in en bestuif het met wat bloem. Zet op de bodem van de oven 1 of 2 (ovenvaste) schaaltjes met water. Als de oven opnieuw op temperatuur is zet je het aardappelbrood in het midden en laat het 50 tot 55 minuten bakken, tot het mooi bruin is en hol klinkt als je op de onderkant klopt.

 


download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *