Gerechten uit de keuken van Hongarije
Almaleves
Appelsoep
In Hongarije is het een geliefde opening van een zomerse lunch, deze frisse en romige appelsoep. Het is de bedoeling dat hij ijskoud wordt gegeten, maar warm is hij ook lekker. Deze soep kan ook gemaakt worden met ander fruit, bijvoorbeeld kersen, aardbeien of bessen.
Voor deze appelsoep hebben we nodig:
4 – 5 appels, b.v. Granny Smith
1 eidooier
1-2 eetlepels maïzena
1 kaneelstokje
½ vanillestokje
de schil van 1 citroen
50 gr. suiker
zout
2 dl. room
Breng 2 liter licht gezouten water aan de kook samen met de suiker, de citroenschil, het kaneelstokje en het halve vanillestokje. Laat 10 minuutjes zachtjes koken. Schil ondertussen de appels en snij ze in stukjes. Doe ze in de soep, breng het opnieuw aan de kook en laat 10 minuutjes koken.
Nu vis je de specerijen uit de soep. Schep de helft van de appelstukjes uit de soep en pureer ze. Doe ze terug in de pan. Meng de eierdooier met de maïzena en de room. Roer het door de appelsoep. Nog heel eventjes laten pruttelen zodat het aardappelmeel gaar wordt.
Je kunt de appelsoep warm eten, dat is ook lekker, maar op een echte zomerse dag zou ik hem ijs- en ijskoud laten worden in de koelkast. Bestrooi de appelsoep met een snufje kaneel voor het serveren.