Hongaarse recepten      Gerechten uit de keuken van Hongarije

 

Borsos tokány
Peperpot

“Bors” (mv.: borsos) betekent peper, en een “tokány” is een stoofschotel van vlees. We hebben dat “borsos tokány” dus maar vertaald als “peperpot”. Deze gepeperde stoofpot van varkensvlees, erwtjes en worstjes is misschien wel de oervorm van de goulash. Het gerecht wordt namelijk gekruid niet met paprikapoeder, dat immers pas in Europa bekend werd na de ontdekking van Amerika in 1492, maar met zwarte peper.

Zwarte peper, afkomstig uit India, wordt al sinds de Romeinen in Europa ingevoerd, en werd ook in Hongarije al eeuwen voordat de paprika werd ontdekt gebruikt voor het kruiden van gerechten. Paprikapoeder daarentegen wordt in Hongarije pas sinds laat in de 19de eeuw op grote schaal verbouwd.

Een tokány is, net als pörkölt, een vrij “droge” stoofpot. Het wordt traditiegewijs vooral gegeten met hoogtijdagen als Kerstmis. Ook lekker bij andere gelegenheden, zoals de verjaardag van je tante, om maar iets te noemen.

Borsos tokány

Voor deze borsos tokány halen we in huis:
1 kg. hamlappen, in blokjes
1½ dl. olie
1 hele grote ui (of 2 iets minder grote)
250 gr. verse groene erwten
6 augurken uit het zuur, in vieren gesneden
4 frankfurter worstjes
2 dl. zure room
2 el. bloem
peterselie
zout
zwarte peper

Borsos tokány
Hak de ui in kleine stukken en bak ze rustig in de olie. Ondertussen snij je het vlees in blokjes. Als de ui mooi goudbruin gaat kleuren mag het vlees erbij. Roerbak het twee tot drie minuutjes en doe er dan zoveel water bij dat het net allemaal onder staat, maar niet meer dan dat. Kruid het royaal met peper en wat zuiniger met zout.


Het varkensvlees is half gaar als het roze-bruin gaat kleuren. Nu doe je er de erwten en de in vieren gesneden augurken bij. Eventjes omscheppen en verder laten gaan.

Borsos tokány
Snij de Frankfurter worstjes in stukjes. Eventjes voor het vlees echt gaar en zacht is doe je de stukjes worst erbij. Schep het nog eens om en laat het verder gaar worden.


Meng in een kom de zure room met de bloem en een beetje water. Goed roeren zodat het niet gaat klonteren. Roer dit goed door de stoofpot. Strooi er de gehakte peterselie overheen en laat het nog een minuutje of twee zachtjes doorkoken.

Borsos tokány
Serveer de borsos tokány met pasta of rijst.

 

Borsos tokány
download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *