Hongaarse recepten      Gerechten uit de keuken van Hongarije

 

Brassói aprópecsenye
Varkensvlees uit Brașov

De fraaie stad Brașov ligt vandaag de dag in hartje Roemenië. “Vandaag de dag”, want tot het einde van de eerste wereldoorlog was Transsylvanië, inclusief Brașov -of Brassó, zoals de Hongaren zeggen- Hongaars grondgebied. Uit deze stad komt dit populaire gerecht van varkensvlees en gebakken aardappelen. Brassói apró (klein) pecsenye (gebraden): “kleingebraad uit Brașov”, zo zou de letterlijke vertaling moeten zijn van dit gerecht. Het is zo algemeen bekend en geliefd dat alleen de naam “Brassói” al voldoende is om duidelijk te maken wat je bedoeld. Varkensvlees en gebakken aardappelen zijn de voornaamste ingrediënten, maar de hoofdrol in dit gerecht, die is weggelegd voor de knoflook.
Vééééél knoflook.

Brassói aprópecsenye

600 gr. varkensvlees
1½ kg. aardappelen
2 uien
6 – 8 tenen knoflook
zout en peper
1 tl. scherp paprikapoeder
2 el. reuzel of boter
olie

Brassói aprópecsenye
Schil de aardappelen en kook ze in gezouten water tot ze bijna gaar zijn. Niet langer. Giet ze af en laat ze afkoelen.


Verwarm een paar el. reuzel of boter in een zware pan. Snipper de uien en bak ze heel rustigjes in het vet tot ze glazig worden. Ondertussen snij je het vlees in blokjes van -laten we zeggen- 4 x 4 cm. Als de uien gaan kleuren zet je het vuur wat hoger. Doe het vlees bij de uien en bak het al omscheppend zodat het rondom kleurt. Kruid het met zout en peper en rasp er de helft van de tenen knoflook over. Giet er nu zoveel heet water bij dat het net bedekt is, doe het deksel op de pan en laat het 20 minuutjes op een heel laag vuurtje gaan.

Brassói aprópecsenye
Ondertussen snij je de gekookte aardappelen in even grote blokjes als het vlees. Verhit wat olie in een koekenpan en bak daarin de aardappelen rondom goudbruin.


Na de 20 minuten smoren haal je het deksel van de pan met vlees. Zet het vuur hoger en laat het sap inkoken tot een dikke saus. Rasp de resterende tenen knoflook. Die gaan door het varkensvlees. Zet het vuur nu uit en meng er de theelepel paprikapoeder onder. Schep er dan de gebakken aardappelblokjes door en zet de brassói aprópecsenye lekker heet op tafel, in gezelschap van wat augurken en/of ander tafelzuur.

 

Brassói aprópecsenye
download dit recept