Hongaarse recepten       Gerechten uit de keuken van Hongarije

 

Brassói palacsinta
Brașov pannenkoekjes

Brașov ligt -inderdaad- in Roemenië, maar toch worden deze pannenkoekjes in Hongarije beschouwd als een origineel en onvervalst Hongaars recept. Dat zal te maken hebben met het wel degelijk traditioneel Hongaarse -en razend populaire- gerecht met de naam brassói apropecsenye (varkensvlees uit Brașov), wat een maaltje van varkensvlees, gebakken aardappelen en een ferme hoeveelheid knoflook is. Vandaar dus dat we het een plekje op de lijst van Hongaarse recepten hebben gegeven. Maar toch is dit gerechtje echter, in tegenstelling tot het varkenspotje, beslist een Roemeense uitvinding.

Het verhaal gaat dat een nogal fletse en smakeloze versie van deze met vlees gevulde pannenkoekjes in de jaren ’80 zou zijn geserveerd in een eetgelegenheid in het Roemeense Brașov. Een student zou met het recept hebben geëxperimenteerd tot hij een wat aangenamer resultaat bereikte en zou dat, toen hij eind jaren ’90 zelf een etablissement opende, met succes op de kaart gezet hebben.

Het bijzondere van deze Brassói palacsinta is niet zozeer dat het met vlees gevulde pannenkoekjes zijn, maar dat ze worden gebakken in een jasje van paneermeel. De vulling bestaat gewoonlijk uit een mengsel van kip en champignons, maar een andere vulling, b.v. net als in de Hortobágyi palacsinta van kalfsgehakt, dat kan natuurlijk ook.

Brassói palacsinta

Voor de pannenkoeken hebben we nodig:
2 eieren
250 gr. bloem
snufje zout
3 dl. melk
2 dl. mineraalwater

en voor de vulling:
1 kleine ui
300 gr. kipfilet
100 gr. champignons
1 flinke tl. tomatenpuree
1 tl. gedroogde munt
peterselie
zout
peper
1 ei

en voor het paneren:
eieren
bloem
paneermeel

en voor het serveren nog wat:
zure room

Brassói palacsinta
Van de eieren, de bloem, melk, mineraalwater en een snufje zout maak je een beslag. Daar bak je dunne pannenkoekjes mee. Als je ze tussen bakpapier bewaard dan blijven ze zacht en breken ze niet als je ze straks vult en oprolt.

Brassói palacsinta
Snij het uitje klein en snij de kipfilet in stukjes. Verhit wat olie in een pan en bak de ui en de kip op hoog vuur tot het aan alle kanten gaat kleuren. Kruid het met zout en peper doe de in schijfjes gesneden champignons erbij plus 1 dl. water, 1 tl. tomatenpuree, de munt en wat gehakte peterselie. Laat het zo gaan tot het allemaal mooi gaar is en de champignons hun vocht verloren hebben. Haal het nu van het vuur af en meng er het losgeklopte rauwe ei door, zodat de vulling een samenhangende massa wordt.

Brassói palacsinta
Leg op elke pannenkoek een ferme lepel van de vulling, smeer het wat uit, sla de zijkanten over de vulling heen en rol ze op. Haal de pannenkoekjes nu door bloem, losgeklopt ei en paneermeel. Bak ze in een laagje olie in de koekenpan aan alle kanten mooi goudbruin en serveer ze met een flinke eetlepel zure room.

 

Brassói palacsinta
download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *