Hongaarse recepten      Gerechten uit de keuken van Hongarije

 

Cigánypecsenye
Zigeunergebraad

“Cigány” wil zeggen “zigeuner” en pecsenye, dat betekent “gebraden”. Cigánypecsenye hebben we daarom maar vertaald als zigeunergebraad. Het recept is inderdaad afkomstig van de zigeuners, of beter gezegd: de Roma, want het woord zigeuner wordt zo links en rechts als beledigend ervaren. Een “politiek correcte” naam voor het gerecht zou misschien “gebraden varkensvlees op de wijze van de Roma” moeten zijn. Allez. Het zal de zigeuners/Roma een zorg zijn, want die hebben deze site niet nodig om te weten hoe je deze uiterst smakelijke varkenslappen moet maken.

Cigánypecsenye

Cigánypecsenye is een van de absoluut meest populaire vleesgerechten in Hongarije. Een stuk varkensvlees wordt gemarineerd in een mengsel van paprikapoeder, knoflook, olie en mosterd. Dat wordt vervolgens gebakken in de pan en geserveerd met een flinke berg gebakken aardappeltjes en een ferm stuk gebakken vetspek. Vetspek is inderdaad wel erg vet, maar hoewel tradities er zijn om in ere gehouden te worden, mag je natuurlijk ook best een stukje spek nemen waar wat minder vet en wat meer vlees aan zit. Voor het vlees neem je best een haaskarbonade. Verwijder in ieder geval het bot, want bot is een slechte warmtegeleider. De braadtijd zou dan te lang gaan duren en het vlees zal taai worden.

We hebben nodig:
4 lappen varkensvlees van ongeveer 150 gr. elk, niet dikker dan 2 cm.
4 plakken gerookt vetspek met zwoerd, van 100 gr. elk ong. 1 cm. dik
4 el. olie
4 tenen knoflook
2 el. mosterd
2 el. zoet paprikapoeder
zout en witte peper
Voor het serveren nog wat paprikapoeder en evt. 2 tenen knoflook

Cigánypecsenye
Om te beginnen maken we een marinade van de olie, de geperste knoflooktenen, de mosterd en het paprikapoeder. Roer alles goed door elkaar, kruid het met zout en peper en smeer er de plakken varkensvlees mee in. Leg ze op elkaar in een schaal en zet het minstens een uur in de koelkast. Langer mag ook.

Cigánypecsenye
In een koekenpan verhit je een paar el. olie. Het spek snij je in de breedterichting in op afstanden van 1 cm. tot bijna op het zwoerd, maar niet helemaal door. Zo trekt het spek dadelijk in de pan om tot een mooi decoratief “kroontje” en zal het bakken een stuk vlotter verlopen. Bak het vetspek aan beide kanten in de olie tot het mooi kleurt en het vet wat gaat smelten. Haal het uit de pan en hou het warm.

Cigánypecsenye
Laat de pan van het vuur af even afkoelen. Bak het vlees in het achtergebleven vet op middelhoog vuur, vier tot vijf minuten aan elke kant. Volgens sommigen zou je het vlees na het bakken nog moeten insmeren met rauwe geperste knoflook, maar zelf ben ik daar geen fan van. Aan u de keuze.

Cigánypecsenye
Leg op een schotel gebakken aardappelen, frieten of ovenaardappelen. Daarop leg je het vlees. Het gebakken spek doop je met de punten in een schaaltje paprikapoeder. Dat leg je op het vlees. Serveer de cigánypecsenye met een salade en een paar augurken.

 

Cigánypecseny
download dit recept

2 reacties op “Cigánypecsenye

 1. Beste beheerder,

  Al jaren geniet ik van deze site vol informatie en geweldige recepten. De angst dat deze site op een dag zomaar kan ‘verdwijnen’ grijpt me soms naar de keel.
  Zou het niet fantastisch zijn om er een kookboek van te maken? Ja, dat zou fantastisch zijn!

  Met vriendelijke groet,
  M. Smit

  1. Met de reactie van M. Smit stem ik helemaal toe!
   Een kookboek zou ik in ieder geval direct kopen.

   Alles wat ik tot nu toe gekookt heb van deze site is echt fenomenaal.

   Bedankt ook van mijn kant uit!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *