Gerechten uit de keuken van Hongarije
Csipetke
Csipetke zijn kleine noedeltjes van bloem en ei, die voornamelijk gegeten worden in de soep. De naam van deze kleine pasta’tjes komt van het werkwoord csípni, wat knijpen betekent. Je maakt deze csipetke namelijk door het deeg tot een lange, dunne rol te vormen en er dan met je vingers hele kleine stukjes van af te knijpen. De csipetke de je van één ei maakt is normaal gesproken voldoende voor 4 tot 6 personen.
Hiermee maak je voldoende csipetke voor een hele pan soep:
1 ei
150 gr. bloem
een snuf zout
water
Meng het ei, het zout en het meel in een kom en kneed het goed door. Doe er zoveel water bij tot je een vrij hard, stevig deeg hebt gekregen. Dek het af met een doek en laat het een kwartiertje rusten.
Rol het deeg nu uit tot een lange dunne slang en knijp er met je vingers kleine bolletjes vanaf. Die gaan het kokende water in, of beter nog, in de kokende soep. Wel pas aan het einde van de bereidingstijd, want ze zijn razendsnel gaar.