Hongaarse recepten      Gerechten uit de keuken van Hongarije

 

Dobostorta
Dobos-taart

De bedenker van deze taart is de Boedapester banketbakker József Dobos (1847-1924). Hij wilde een taart maken die bij de toenmalige koeltechniek tien dagen lang zijn vorm zou houden, en daarbij dan ook nog eetbaar zou blijven. Dat lukte: door de afwisselende lagen van biscuit en dunne laagjes roomvulling zakt de taart niet als een pudding in elkaar, en de harde karamel op de bovenzijde zorgt ervoor dat hij niet uitdroogt. Tout Boedapest was er dol op. Toen hij ook nog een doos bedacht waarin het heerlijks vervoerd kon worden, werden hij en zijn taart beroemd in heel Europa.

Tot 1906 hield Dobos zijn recept geheim, toen verkocht hij zijn nering en maakte zijn recept openbaar. Daarmee werd zijn naam onsterfelijk, maar of degene aan wie hij zijn winkel heeft verkocht erom kon lachen?

Dobos taart

Voor het deeg:
225 gr. boter
45 gr. poedersuiker
150 gr. suiker
150 gr. bloem
8 eieren, gescheiden
1 el. vanillesuiker
1 snufje zout

Voor de vulling:
4 dl. melk
15 gr. suiker
60 gr. maizena of vanille instantpudding
250 gr. boter
1 el. rum

Voor de ganache:
1 dl. slagroom
100 gr. chocolade

(Een ganache is een bereiding van room, melk of boter, of een combinatie van die drie, en chocolade. Afgekoeld vormt het, afhankelijk van de verhoudingen, een stevige tot zeer solide massa. Het wordt gebruikt voor de vulling van taarten en pralines, en meestal geparfumeerd met zaken zoals rum, brandewijn, koffie of vanille.)

Voor het glazuur:
100 gr. suiker

Voor de decoratie:
geraspte chocolade
16 mini-chocoladetruffels, of hazelnoten

olie om de bakplaat mee in te vetten.

Dobos taart

Meng voor het deeg de boter met de poedersuiker. Roer er een voor een de eierdooiers doorheen. Klop in een andere kom het eiwit met de suiker, de vanillesuiker en een snufje zout stijf. Roer het door de botermassa, en meng er dan voorzichtig de bloem doorheen.

Knip uit een rol bakpapier 8 grote vierkanten. Teken er op elk vel met behulp van de ring van een ronde springvorm (26-28 cm. diameter) een cirkel op af. Smeer het deeg gelijkmatig over de cirkels, en bak ze dan een voor een in de oven op 220ºC. gedurende 6 minuten. Laat ze afkoelen. Haal ze dan van het papier af en steek ze met de taartring nog eens uit zodat ze allemaal mooi rond en precies even groot zijn. Ik zou de mooist gelukte koek bewaren om de taart mee af te dekken.

Dobos taart

Voor de vulling kook je 2/3 van de melk met de kristalsuiker. Meng de rest van de melk met de intstant-pudding (of de maïzena) en roer het door de kokende melk. 2 minuten laten doorkoken en dan af laten koelen.

Voor de ganache breng je de slagroom aan de kook en roer je er de blokjes chocolade doorheen. Vuur uitdraaien en laten afkoelen.

Dobos taart

Zeef de afgekoelde pudding voor de zekerheid wel eventjes, want we willen geen stukjes en klontertjes want dat vinden we vies. Roer de handwarme boter schuimig, en meng er de ganache en de rum doorheen. Dan roer je de pudding erdoor en klopt het allemaal een beetje schuimig. Bestrijk zes van de acht koeken aan één kant met de crème en stapel ze op elkaar. Leg er dan de zevende op, bestrijk ook die met het mengsel en bestrijk dan met de rest de zijkanten.

Leg de laatste koek op een geolied werkblad. Smeer een lang, dun mes in met olie. Smelt de kristalsuiker in een pannetje tot karamel, bestrijk daarmee de Dobos taart, en strijk het mooi glad met het geoliede mes. Snij de koek dan meteen in 16 stukken, voordat de karamel helemaal is afgekoeld. Schik de geglazuurde stukken op de Dobos taart. Zo kun je de taart, als het moment suprème gekomen is, zonder ongelukken aansnijden. Zet op elke punt een chocoladetruffel of een hazelnoot met wat room vast en bestrooi de zijkant van de taart met de geraspte chocolade.

Dobos taart
download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *