Hongaarse recepten       Gerechten uit de keuken van Hongarije

 

Erdélyi fatányéros
Transsylvanische vleesschotel

Deze Transsylvanische vleesschotel, Erdélyi fatányéros, wordt op menukaarten nogal eens vertaald als “mixed grill”, maar dat is eigenlijk niet juist, want het vlees in dit gerecht wordt niet gegrild maar gebakken. Dat “fatányéros”, dat betekent letterlijk “houten plank” en slaat op de manier waarop het gerecht wordt opgediend. Het verhaal gaat dat de oorsprong gezocht moet worden bij de houthakkers in de bossen van Transsylvanië, die hun maaltijd op deze manier verorberden. Dat werd in ieder geval verteld toen het begin twintigste eeuw als “Hongaars traditioneel gerecht” op de kaart van het fameuze restaurant van Károly Gundel aan het stadspark van Boedapest verscheen. Het bestond uit varkens-, kalfs- en rundvlees, een plak ganzenlever en een plak vetspek, alles gebakken in de reuzel. Het werd opgediend met gebakken aardappelen en een salade, op een houten plank, met een groot mes in het midden. Het gerecht bleek een eclatant succes en staat tot op de dag van vandaag in veel Hongaarse eethuizen op de kaart. Zonder de ganzenlever, dat dan weer wel, en ook het biefstukje en het kalfsvlees hebben in de meeste gevallen plaats moeten maken voor een worstje en een platgeslagen kipfilet. Maar allez… de houten plank, die is gebleven.

Transsylvanische vleesschotel

Voor een overvloedig plankje Erdélyi fatányéros voor vier personen hebben we nodig:
4 varkenskoteletten (een kotelet is een karbonade zonder het bot)
4 kalfskoteletten
4 biefstukken
4 plakken vetspek (rugspek) met zwoerd
8 (of meer) vastkokende aardappelen
scherp paprikapoeder
zout en peper
salade
tafelzuur
olie

Erdélyi fatányéros
Schil de aardappelen, kook ze tot ze gaar maar nog stevig zijn en snij ze in de lengterichting in vieren.

Transsylvanische vleesschotel
Klop de plakken vlees lichtjes uit, smeer ze in met olie en kruid ze met zout en peper. De plakken spek snij je om de 1½ – 2 cm. in de breedte in tot bijna aan de zwoerd, zodat ze na het bakken een mooie “hanekam” vormen.

Erdélyi fatányéros
Bak het spek in een hete pan tot het glazig wordt en knapperig aan de randen. Hou het warm tussen twee borden.

Transsylvanische vleesschotel
Bak in het achtergebleven vet de lappen vlees op hoog vuur snel aan beide kanten mooi bruin. Een paar minuten aan iedere kant zou voldoende moeten zijn. Ondertussen bak je in een andere pan (of friteuse) de aardappelpartjes in de hete olie goudbruin.

Erdélyi fatányéros
Hoog tijd om je houten servies tevoorschijn te halen. Één plankje per persoon, of een hele grote voor vier tegelijk. Leg de gebakken aardappeltjes op de plank en kruid ze met wat grof zout. Daarop leg je de drie soorten vlees, en daarop het gebakken spek. Bestrooi het vlees royaal met paprikapoeder en versier het geheel met tafelzuur en salade.

Transsylvanische vleesschotel
Erdélyi fatányéros. Alstublieft en eet u smakelijk.

 

Erdélyi fatányéros
download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *