Pisztráng bakonyi módra
Forel op de wijze van Bakony
De Bakony is een groot, dicht bebost heuvelgebied ten noorden van het Balatonmeer. Vanwege de vele bomen die het uitzicht op de fraaie natuur belemmeren wordt het ook het Bakonywoud genoemd. De naam schijnt van het Saksische woord “bükk” te komen, wat “beuk” betekent: het beukenbos. Zoals in alle bossen groeit ook in dit “beukenbos” een keur aan paddenstoelen. Daarmee gaan we onze forel bereiden, die we natuurlijk opgevist hebben uit een van de beekjes van de Bakony.
Geen wilde paddenstoelen? Dan neem je gewoon champignons, eventueel met een handje gedroogd eekhoorntjesbrood erdoor. De forel, die mag ook best van de visboer om de hoek komen, als hij maar vers is. Dat verse, dat blijkt overigens niet uit het kaartje waarop de neringdoende geschreven heeft “verse forel”, maar uit heldere ogen, rode kieuwen en een glanzende huid. Als het visvlees dan ook nog eens meteen terug veert als je er lichtjes in duwt en je vinger er geen moeten in achterlaat, dan zit het zeker wel goed.
Voor een romantisch dinertje voor 2 onder het lover van de beuken hebben we nodig:
2 forellen
boter
1 ui
2 tl. zoet paprikapoeder
500 gr. paddenstoelen
2 dl. zure room
1 dl. droge witte wijn
1 groene paprika
peterselie
bloem
zout en peper
Was de vissen van binnen en buiten en dep ze goed droog. Kruid ze met zout en peper en leg ze nog eventjes in de koelkast.
Snipper de ui en snij de paddenstoelen en de paprika in plakjes. Smelt een flinke klont boter in een braadpan. Fruit daarin de gesnipperde ui tot ze glazig is. Haal de pan van het vuur en meng er het paprikapoeder onder. Meteen afblussen met de witte wijn en terug op het vuur. Doe er de champignons en de paprika bij en laat het met het deksel schuin op de pan op een klein vuurtje wat pruttelen tot de paddenstoelen zacht zijn, zeg een half uurtje.
Tegen dat de saus klaar is bak je de forellen. Smelt een flinke klont boter in de koekenpan en wacht tot het niet meer schuimt. Haal de forellen door de bloem en leg ze in het hete vet. Bak ze in ongeveer 10 minuutjes gaar, halverwege voorzichtig keren.
Als de paddenstoelen zacht zijn meng je een zuinige lepel bloem met een beetje van de room. Goed roeren want we willen geen klonten. Meng dat door de rest van de room en giet het bij de saus. Laat het nog even aan de kook komen en zet het vuur dan uit.
Leg de forellen op voorverwarmde borden, overgiet ze met de saus en versier ze met peterselie. Lekker met galuska of gekookte aardappelen.