Gerechten uit de keuken van Hongarije
Pisztráng Szalajka módra
Forel Szalajka
De Szalajka is een vallei in het Bükk-gebergte, bij het dorpje Szilvásvárad in het noordoosten van Hongarije. Vanuit het dorp loopt een weg door de bosrijke vallei langs een beek, de Fátyol, die je via meertjes, grotten en de fameuze Fátyol-waterval helemaal tot aan de bron brengt, verborgen achter een muurtje met een ijzeren poort. Het water wemelt uiteraard van de forel, getuige de vele eettentjes waar de vissen worden verkocht, en die exemplaren die het lot treft in de oven te worden gegaard op een bedje van lecsó en aardappelen, daaraan wordt de naam van de vallei verbonden: pisztráng Szalajka módra, of, in goed Nederlands, forel op de wijze van Szalajka.
Het is een recept voor de liefhebbers van “hoog op smaak”; lecsó is een pittig stoofpotje van tomaat, paprika en ui, en ook de forellen worden ingewreven met een royale hoeveelheid paprikapoeder en zwarte peper. Recepten met lecsó als basis zijn niet zeldzaam in de Hongaarse keuken, en dit recept met forel -hoe smakelijk het ook is- blinkt dan ook niet echt uit in originaliteit. Wat echter wel opmerkelijk is aan dit recept, dat is de naam, want noch in het dorp Szilvásvárad, noch op enige andere plek in de Szalajka vallei zijn we een eetgelegenheid tegengekomen waar deze pisztráng Szalajka módra op de kaart staat…
voor deze forel Szalajka halen we in huis:
4 forellen
zout
100 gr. gerookt spek
1 ui
4 groene paprika’s
3 – 4 tomaten (de tomaten moeten echt rijp en zoet zijn, anders neem je beter een blik)
1 kg. aardappelen
zoet paprikapoeder
scherp paprikapoeder
zwarte peper
zout
1 dl. witte wijn
Maak de forellen schoon, ontschub ze, was ze van binnen en buiten en dep ze droog. Wrijf ze van binnen en buiten in met wat zout, ½ el. zoet paprikapoeder en een flinke hoeveelheid vers gemalen zwarte peper, zeg maar rustig een halve eetlepel. Parkeer de vissen in de koelkast.
Terwijl de forellen in de koelkast wachten op de dingen die komen gaan, maken we de lecsó. Snij daarvoor het spek in heel kleine blokjes en snipper de ui. Bak het spek samen met de ui heel, heel zachtjes in een pan tot de uien glazig zijn en het spek is uitgebakken.
Snij de paprika’s en de tomaten in blokjes, doe ze bij de uien en het spek en laat op een matig vuurtje nog eens 5 minuten gaan.
Ondertussen schil je de aardappelen, snij ze in flinterdunne plakjes en roer ze door de lecsó. Breng het op smaak met een afgestreken eetlepel zoet en een theelepel (wat meer of wat minder mag ook, naar smaak) scherp paprikapoeder. Er mag eventueel ook nog wat zout bij, maar denk eraan dat het spek al zout is.
Spreid het aardappelmengsel uit in een groot ingevet bakblik, dek het goed af met aluminiumfolie en zet het 50 minuten in de oven op 180ºC..
Als de aardappelen gaar zijn leg je de vissen er bovenop. Dek het opnieuw af en zet het 10 minuten in de oven.
Nu gaat de alufolie er af. Overgiet de forellen met de witte wijn en zet het geheel nog eens 10 minuten in de oven.