Hongaarse recepten      recepten uit Hongarije

 

Galuska

Galuska zijn wat grotere, onregelmatige gevormde noedels, zo ongeveer hetzelfde als de Duitse en Oostenrijkse Spätzle en de Slowaakse halušky. Je maakt ze heel simpel door een nat deeg te maken van bloem, ei en water. Dat deeg werk je in kleine hompjes en kloddertjes in een pan met kokend water, en dat is eigenlijk het hele recept. Ze worden gegeten als bijgerecht, bijvoorbeeld bij pörkölt of andere stoofschotels, of als hoofdgerecht, b.v. als túrós csusza, of met kaas en gebakken spekjes.

Galuska

Voor een flinke portie galuska hebben we nodig:
1 ei
100 gr. bloem
een snuf zout
water

galuska
Zet een grote pan met (gezouten) water op het gas.

galuska
Doe de bloem en het zout in een kom. Breek het ei in het midden, en roer er dan met een houten lepel vanaf de zijkanten de bloem door. Als het deeg droog begint te worden giet je er onder steeds roeren water bij, net zoveel tot je een nat, maar wel samenhangend deeg hebt. Dat leg je op een met bloem bestoven plank.

galuska
Snij nu met een mesje steeds een klein stukje van het deeg af, en laat dat in het inmiddels kokende water glijden. Als de noedels boven komen drijven zijn ze gaar.

galuska
Nog makkelijker maak je het jezelf als je een apparaatje als op de foto hieronder aanschaft: een spätzlezeef. In Duitsland heet het een “Spätzlehobel”. Daarmee werk je het deeg in no time in je pan.

Spätzlehobel

galuska
download dit recept

Eén reactie op “Galuska

  1. Is dit apparaatje in nederland verkrijgbaar? Ben al18 jr niet naar mn thuisland geweest..dus deze leeft allang niet mmeer! Ideaal voorwerp! Gr katalin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *