Galuska
Galuska zijn wat grotere, onregelmatige gevormde noedels, zo ongeveer hetzelfde als de Duitse en Oostenrijkse Spätzle en de Slowaakse halušky. Je maakt ze heel simpel door een nat deeg te maken van bloem, ei en water. Dat deeg werk je in kleine hompjes en kloddertjes in een pan met kokend water, en dat is eigenlijk het hele recept. Ze worden gegeten als bijgerecht, bijvoorbeeld bij pörkölt of andere stoofschotels, of als hoofdgerecht, b.v. als túrós csusza, of met kaas en gebakken spekjes.
Voor een flinke portie galuska hebben we nodig:
1 ei
100 gr. bloem
een snuf zout
water
Zet een grote pan met (gezouten) water op het gas.
Doe de bloem en het zout in een kom. Breek het ei in het midden, en roer er dan met een houten lepel vanaf de zijkanten de bloem door. Als het deeg droog begint te worden giet je er onder steeds roeren water bij, net zoveel tot je een nat, maar wel samenhangend deeg hebt. Dat leg je op een met bloem bestoven plank.
Snij nu met een mesje steeds een klein stukje van het deeg af, en laat dat in het inmiddels kokende water glijden. Als de noedels boven komen drijven zijn ze gaar.
Nog makkelijker maak je het jezelf als je een apparaatje als op de foto hieronder aanschaft: een spätzlezeef. In Duitsland heet het een “Spätzlehobel”. Daarmee werk je het deeg in no time in je pan.
Is dit apparaatje in nederland verkrijgbaar? Ben al18 jr niet naar mn thuisland geweest..dus deze leeft allang niet mmeer! Ideaal voorwerp! Gr katalin