Hongaarse recepten      Gerechten uit de keuken van Hongarije

 

Grillcsirke
Gegrilde kip

De onweerstaanbare geur van heerlijk gekruide, gegrilde kip die je ruikt bij de poelier of de straatventers… je krijgt er spontaan honger van. Met dit recept hoef je er niet meer voor de deur uit, ook als er geen draaispit in je oventje zit.

Begin een dag van tevoren, zodat de smaak van de kruiden echt grondig door het kippenvlees kan trekken. Dat is de helft van het succes.

Gegrilde kip

Voor onze gegrilde kip hebben we nodig:
1 kip
2 el. mild paprikapoeder
1 el. lavas (gedroogd)
1 el. koriander (gedroogd)
3 tenen knoflook
2 takjes rozemarijn
1 kopje olijfolie
een snuf zout

Gegrilde kip
Spoel de kip van binnen en van buiten goed schoon en dep hem droog.

Gegrilde kip
Maak de knoflook fijn met een knijper of een fijne rasp, haal de rozemarijnblaadjes van de takjes en hak ze fijn. Meng ze samen met het paprikapoeder, de lavas, de koriander en een flinke snuf zout met de olie. Smeer de kip van binnen en van buiten grondig in met het mengsel. Zet het een nacht afgedekt weg in de koelkast.

Gegrilde kip
Als je een draaispit in je oven hebt, dan hang je de kip eraan en zet hem in een voorverwarmde oven op 180ºC. Niet heter, want dan is de buitenkant zwart voor de binnenkant gaar is. Reken ongeveer 90 minuten voor anderhalve kilo vlees. Op het einde van de braadtijd kun je de oven wat heter zetten om de kip mooi te laten kleuren.

Gegrilde kip
Maar wat als je geen draaispit hebt? Dan ga je als volgt te werk: pak een blik bier uit de koelkast. Drink het leeg en vul het met water. Zet het op een bakblik en trek de kip er overheen. Giet een klein beetje water in het bakblik en zet het in de oven.  Dan neem je een tweede blikje bier. Dat drink je leeg terwijl je wacht tot de kip gaar is.

Als het mooi weer is kun je de kip op deze manier ook in je barbecue zetten. Let wel: in (dus onder een deksel), en niet op, want anders wordt alleen de onderkant gaar.

 

Gegrilde kip
download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *