Hongaarse recepten      Gerechten uit de keuken van Hongarije

 

Fasírt
Gehaktbal van varkensvlees

Gehaktballen, bouletten, frikadellen, meat balls, laibchen, albóndigas, köttbullar, chiftele, kyufte, keftedes… geen land in ons mooie Europa waar de gehaktbal geen hoge ogen gooit op het menu van de brave burger. Hongarije vormt daarop geen uitzondering. Het woordje fasírt, dat komt van over de grens. In Oostenrijk heet gehakt namelijk “Faschiertes“.

Deze gehaktballen worden ook wel koud gegeten, bij een zomerse picknick bijvoorbeeld. Wij hebben ze liever warm. Dan zijn ze het hele jaar door lekker. Met aardappelpuree bijvoorbeeld.

fasírt - gehaktbal

Voor onze Hongaarse gehaktbal – fasírt hebben we nodig:
500 gr. gehakt van mager varkensvlees
2 kleine rode uien
3 teentjes knoflook
2 kleine eieren (maatje “M”)
2 oudbakken harde witte broodjes (ander brood kan natuurlijk ook)
zout en peper
cayennepeper

gehaktbal fasírt
Hak de rode ui heel fijn en bak ze zachtjes glazig in wat olie. Laat ze afkoelen.

gehaktbal fasírt
Meng de (afgekoelde) gebakken uien met het gehakt, de geperste of geraspte knoflook en de eieren. Kruid het met zout, peper en cayennepeper naar smaak.


Verkruimel het brood, week het in wat water en knijp het goed uit. Meng het met het gehakt. Als de ballen te nat zijn doe je er wat paneermeel bij.


Vorm er ballen van, rol ze door het paneermeel en bak ze rondom bruin in de olie.


Lekker met b.v. een főzelék en aardappelen of dödölle.

 

Fasírt
download dit recept

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *