Hongaarse recepten      Gerechten uit de keuken van Hongarije

 

Töltött paprika
Gevulde paprika

Gevulde paprika’s zijn altijd een feestje. Het smaakt lekker, ziet er fraai uit en voor je portemonnee is het al even vriendelijk. Voor dit recept gebruik je niet “onze” huis-tuin-en-keuken-paprika’s, maar die lichtgroene, bijna gele Hongaarse puntpaprika’s, zöldpaprika, ook étkezési paprika: paprika om te eten genoemd. Een andere naam is TV-paprika. Niet omdat je ze bij het televisiekijken eet, maar omdat het paprika’s zijn die geschikt zijn om te vullen: Tölteni Való. Het zijn paprika’s zonder enige scherpte, met dun vruchtvlees. Wat ze vooral de moeite waard maakt is de mooie eigenschap dat ze geen harde, taaie velletjes hebben die van gebakken of gekookte paprika’s zo’n onaangenaam drama maken, zoals bij “onze” Californische paprika’s het geval is. In de buurtsuper zul je ze zo gauw niet vinden, maar bij onze oosterburen liggen ze nogal eens in de schappen. Woon je daar te ver vanaf, dan heb je in Turkse winkels een goede kans om geschikte groene paprika’s te vinden.

Gevulde paprika

Voor dit recept voor Hongaarse gevulde paprika’s heb je nodig:
500 gr. Hongaarse groene paprika’s (zie hierboven)
500 gr. gemengd gehakt
100 gr. langgraan rijst
1 ei
2 uien
2 tenen knoflook
2 tl. scherp paprikapoeder
500 gr. gezeefde tomaten
zout en peper
suiker
1 dl. zure room
2 el. bloem

Gevulde paprika

Deze Hongaarse gevulde paprika’s worden opgediend in een dikke, romige tomatensaus. Lekker met flink wat knapperig brood.

Gevulde paprika
Snij het “deksel” van de paprika’s af. Niet weggooien: we hebben ze nog nodig. De zaadlijsten haal je er met behulp van een mesje en een dunne lepel uit.

Gevulde paprika
Voor de vulling snipper je een van de uien. Bak het in een pannetje tot het glazig begint te worden. Giet er dan 2 dl. water bij. Breng het aan de kook en doe er de rijst en een snuf zout bij. Leg de deksel op de pan en laat de rijst in 20 minuten op het allerlaagste vuurtje gaar koken. Laat het helemaal afkoelen.

Gevulde paprika
Ondertussen maak je de tomatensaus. Snipper de tweede ui. Die bak je in een grote pan (de paprika’s moeten er straks in) in een beetje olie heel rustig glazig. De laatste twee minuten doe je een van de tenen knoflook erbij, gepeld en fijngehakt. Bestrooi het van het vuur af met een kleine theelepel scherp paprikapoeder. Doorroeren en dan meteen de gezeefde tomaten erbij. Kruid het met zout en breng het aan de kook, zet het vuur heel laag en laat het zo afgedekt rustig gaan.

Gevulde paprika
Als de rijst is afgekoeld meng je het met het gehakt, het ei, een gehakte teen knoflook, een snuf zout en een theelepeltje paprikapoeder. Meng het met het gehakt, het ei, een gehakt teentje knoflook, wat zout en het hete paprikapoeder. Kneed het met je handen goed door en vul er de paprika’s mee. Als je nog wat gehaktmengsel over hebt draai je er balletjes van.

Gevulde paprika
Druk de “dekseltjes” terug op de gevulde paprika’s en leg ze in de pruttelende saus, samen met (evt.) de balletjes van het resterende gehakt. De paprika’s moeten bijna helemaal onder staan, dus waarschijnlijk moet er nog wat heet water bij.

Gevulde paprika
Wacht tot de saus weer kookt en laat de gevulde paprika’s in 30 tot 40 minuten op een rustig vuurtje gaar worden.

Gevulde paprika
Haal de paprika’s uit de saus. Meng de zure room met 2 el. bloem. Daarmee bind je de saus. Laat het een minuutje al roerend doorkoken, proef af op zout en peper en leg de paprika’s dan terug in de saus.

Gevulde paprika
Serveer de gevulde paprika’s met brood en wat augurken of ander tafelzuur.

 

gevulde paprika
download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *