Hongaarse recepten      Gerechten uit de keuken van Hongarije

 

Töltött tök
Gevulde pompoen

Naar verluidt is dit wereldberoemde Hongaarse gerecht van gevulde pompoen oorspronkelijk een recept van de Roma, de zigeuners, die zich op hun verre reizen door allerlei verschillende eetgewoonten en streekgerechten lieten inspireren. “Onderzoekt alles en behoudt het goede”, zoals de Bijbel ons leert. Aan die wijsheid danken we blijkbaar dus deze gevulde pompoen. Hússal töltött tök kapormártásban om volledig te zijn, want de groente wordt gevuld met kalfsgehakt en overgoten met een romige dillesaus. Het woordje “danken” is in dit geval beslist op zijn plaats, want deze töltött tök is werkelijk om er je vingers bij op te eten…

Gevulde pompoen

Voor deze verrukkelijke gevulde pompoen hebben we nodig:
1 flespompoen van ong. 30 cm. lang
2 uien
1 teen knoflook
300 gr. kalfsgehakt
3 el. geraspte kaas
2 el. paneermeel
1 ei
zout
zwarte peper
olie

en voor de niet minder verrukkelijke dillesaus:
boter
3 dl. groentebouillon
1 volle el. bloem
1 bosje verse dille (of 1 el. gedroogde)
2 dl. room


Gevulde pompoen

Gevulde pompoen
Snipper de uien, verwarm een paar el. olie in een pannetje en laat ze daarin heel zachtjes glazig worden. Op een zacht vuurtje en beslist niet laten kleuren, want een gebakken-uien-smaak is wel het laatste wat we willen in onze töltött tök. Als de uien goed zijn zet je het vuur uit en laat je het afkoelen.
Gevulde pompoen
Ondertussen snij je de pompen in de lengterichting doormidden. schraap er met een lepel het zaad en de draden uit. Dat mag in de gft-bak. Schraap nu met je lepel het vruchtvlees weg tot er een rand van ongeveer 2 cm. overblijft. Het vruchtvlees pureer je samen met het ei met je staafmixer.


Meng de puree met het gehakt, de geraspte kaas en het paneermeel. Rasp er de teen knoflook boven, kruid het met zout en royaal zwarte peper en meng er 2/3 van de glazig gebakken uien door.


Leg de uitgeholde halve pompoenen in een bakblik en vul ze met het gehaktmengsel. Giet een glas water bij de pompoenen in het bakblik en zet ze in een op 200ºC. voorverwarmde oven. Laat ze in 60 minuten mooi gaar en goudbruin bakken.

Gevulde pompoen
Ondertussen maken we de dillesaus:


Doe een flinke klont boter bij de resterende 1/3 ui in het pannetje en warm het langzaam op, zodat de boter smelt. Doe er nu een overvolle eetlepel bloem bij. Schep het goed om zodat de bloem al het vet opneemt. Nu doe je er scheutje voor scheutje de bouillon bij, zodat je een mooie, dikke saus krijgt. Laat het heel eventjes zachtjes doorkoken en doe er dan de gehakte (of gedroogde) dille bij en de room. Laat het nog even goed doorwarmen. Is het spul te dik, doe er dan nog wat water of bouillon bij. Is het te dun naar je zin, dan laat je het nog wat inkoken. Breng het op smaak met zout en peper.

Gevulde pompoen
Leg de gevulde pompoenen op borden, schep er de hete dillesaus overheen, zet het op tafel en lepel ze uit.


Gevulde pompoen

Tip: als je de pompoen een paar keer dwars doormidden snijdt gaat het uitlepelen een stuk makkelijker!

 


download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *