Gerechten uit de keuken van Hongarije
Gránátos kocka
Grenadiermars
Grenadiermars is een eenvoudig gerecht van aardappelen en noedels (pasta), gekruid met paprikapoeder, en staat vaak op het menu in bedrijfs- en schoolkantines. Het gaat gewoonlijk vergezeld van “savanyúság”: ingemaakte groenten, waarbij je dan moet denken aan augurken, paprika, pepers en witte kool in azijn. Dit gerecht wordt ook “krumplis tészta”, oftewel “aardappel pasta” genoemd.
Voor grenadiermars voor twee personen neem je:
1 flinke portie brede bandnoedels, in vierkante stukjes gesneden
(of een andere soort pasta, b.v. farfalle)
1 fijngehakte ui
2 – 3 kruimige aardappelen
1 volle eetlepel zoet paprikapoeder
zout en peper
Bak de fijngehakte ui glazig in 2 el. olie op een zacht vuurtje. Ondertussen schil je de aardappelen en snij je ze in blokjes.
Doe de aardappelblokjes in de pan, bestrooi het met het paprikapoeder en wat zout en peper. Schep het goed om, zodat alles is bedekt. Doe een klein bodempje water in de pan en laat de aardappelen op een klein vuurtje, met het deksel schuin op de pan, gaar koken. Af en toe schudden zodat het niet aanbrand, en in de gaten houden of het niet droog wordt.
Breng een pan gezouten water aan de kook. Daar kook je de pasta in gaar als de aardappels bijna klaar zijn.
Giet de pasta af, doe ze in de pan bij de aardappelen en bak de grenadiermars al roerend op hoog vuur een paar minuutjes door. De bedoeling is dat de aardappelen zo’n beetje uit elkaar vallen en de pasta bedekken.
Serveer de grenadiermars met ingemaakte augurken, witte kool e.d.