Hongaarse recepten      Gerechten uit de keuken van Hongarije

 

Krumpligombóc leves
Aardappelknoedelsoep

Een wereldberoemde soep in heel Hongarije is het, deze aardappelknoedelsoep, en heel eenvoudig te maken. Eigenlijk is het niet meer dan een groentebouillon waarin de croûtons of vermicelli zijn vervangen door knoedeltjes van aardappelen en bloem. Die maken de soep voedzaam en vullend. Als je geen grote eter bent heb je er een complete lunch aan. Uiteraard kun je allerlei groenten aan de soep toevoegen, zoals b.v. prei, selder, kool of rapen, en eventueel ook vlees, zoals stukjes worst of gehaktballetjes. Daar wordt-ie nog gezonder van. Zolang de aardappelknoedels er maar in zitten, want anders mogen we het geen “krumpligombóc leves” meer noemen.

Hongaarse Aardappelknoedelsoep

Voor deze Hongaarse aardappelknoedelsoep hebben we nodig:
1 ui
2 el. reuzel of olie (boter mag ook)
2 el. bloem
2 tl. paprikapoeder
1 tl. karwijzaad
1 tl. vegeta
1 tl. piros arany
1 laurierblad
1 tl. zout
1 kleine tomaat
1 wortel
1 groene paprika

voor de knoedels:
500 gr. aardappelen
150 gr. bloem
1 ei
1 tl. zout

Hongaarse aardappelknoedelsoep
Schil de aardappelen en snij ze in een paar grote stukken. Kook ze gaar in een pan met 2 l . gezouten water.


Maak ondertussen de ui schoon en hak hem fijn. Smoor ze in een grote soeppan in de reuzel of olie. Tegen de tijd dat ze gaan kleuren meng je er het karwijzaad door. Strooi er, als de uien glazig zijn, de bloem over en meng het goed. Zorg dat de bloem het vet goed opneemt. Haal de pan even van het vuur af en doe er het paprikapoeder bij. Goed omroeren, dan kan het weer terug op het vuur. Giet er steeds wat kokend water bij uit de aardappelpan, tot je een dikke soep hebt. Laat het zachtjes verder pruttelen.

Hongaarse aardappelknoedelsoep
Als de aardappelen gaar zijn haal je ze uit de pan en laat ze afkoelen in een schaal. Het kookwater gaat bij de soep. Snij de wortel in schijfjes en de groene paprika en de tomaat in stukken. Die gaan samen met de theelepel vegeta, de piros arany en het laurierblad in de soep. Laat het rustigjes koken, 20 minuutjes.


Stamp ondertussen de aardappelen fijn en meng ze (als ze afgekoeld zijn!) met de bloem, het ei en het zout. Kneed er een deeg van. Maak kleine knoedels (balletjes) van het deeg. Kook de knoedeltjes in de soep gaar. Dat zal zo’n 6-7 minuten gaan duren.

 

Aardappelknoedel-soep
download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *