Hongaarse recepten      Gerechten uit de keuken van Hongarije

 

Hideg meggyleves
Soep van zure kersen

“Hideg”(koud)”meggy”(zuur)”leves”(soep) is een koude soep, niet van zoete maar van zure kersen, de “Prunus cerasus”. In Nederland kennen we ze als meikersen of morellen. Net als de al even populaire andere vruchtensoepen als appelsoep of aardbeiensoep, wordt het zowel als voorgerecht of als dessert gegeten, tijdens de lunch op een van die landerige, warme zomermiddagen vol slaperig zoemende hommels en bijen, of ’s avonds, bij het licht van een olielamp en het getsjirp van de krekels.

De soep wordt gemaakt van hele kersen en de pitten moeten er eigenlijk in blijven, want dat geeft extra veel smaak, zo wordt bij hoog en laag beweerd. Room gaat er ook in, en wat kruiden als kruidnagel of kaneel. En rode wijn natuurlijk. Zonder rode wijn geen meggyleves.

Hongaarse kersensoep

Voor deze verfrissende Hongaarse kersensoep halen we in huis:
1 kg. zure kersen
1 citroen
3½ el. kristalsuiker
2 zakjes vanillesuiker
2 dl. zure room
2 el. bloem
1½ l. water
2 dl. rode wijn
2 kruidnagels
1 kaneelstokje
evt. een paar pimentkorrels
een snufje zout

Deze Hongaarse kersensoep maak je zo:

Hongaarse kersensoep
Was de kersen. Als je echt een hekel hebt om je hele familie te zien pitten spugen tijdens het eten dan mag je ze wat mij betreft eruit halen. Boen de citroen goed schoon en snij een ferme reep van de schil af. Schraap van de achterkant wel al het witte spul af, want dat willen we niet in onze soep. Pers de citroen uit.


Doe de kersen, de citroenschil en het citroensap samen met het water in een pan en breng het aan de kook. Doe de specerijen erbij, de kristalsuiker en een snufje zout. Laat het 5 minuten koken. Doe er dan de vanillesuiker bij.

Hongaarse kersensoep
Meng in een niet te kleine kom de bloem met de zure room. Goed roeren, want we willen absoluut geen geklonter in onze kersensoep. Jakkes! Meng nu een paar lepels van de hete soep met het room-bloemmengsel. Blijf goed roeren, want– ja, precies. Roer nu het spul door de kokende kersensoep. Giet er een glas rode wijn bij en laat het al roerend nog een minuutje koken, tot de bloem gaar is.


Nu komt het ergste: het wachten. De kersensoep moet helemaal afkoelen. En daarna dan ook nog even in de koelkast. Dan mogen we hem pas eten. Eerder niet.

IJskoude Hongaarse kersensoep. Kom maar op met die zomer.

 


download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *