Gerechten uit de keuken van Hongarije
Húsgombóc vadasan
Gehakt met vadas-saus
Vadas mártással, dat is Hongaarse “jachtsaus”; een romige, zoetige saus gemaakt van flink veel wortelgroenten. Dat recept voor vadas mártással gaat ongeveer zo: een paar stukken vlees -varken of rund- worden met wat vetspek aangebraden en vervolgens samen met de groenten gaar gekookt, waarna van het kookvocht (plus de groenten) met behulp van een flinke klodder room, wat mosterd en een ferme scheut citroensap een saus wordt gemaakt om er je vingers bij op te eten zo lekker. Het hele recept lees je hier.
Heb je nog wat van die saus over -en dat zou zomaar kunnen, want dit is het soort saus waarvan je nooit genoeg kunt maken- dan is dit recept voor húsgombóc vadasan, gehaktballen, pasta en vadas-saus, precies waar je op zit te wachten. “Gehaktballen” is eigenlijk niet het goede woord. De ballen worden namelijk niet gebakken, maar net als knoedels (knödel, knedlíky, gombóc), in een grote pan met water gaar gekookt. Gehaktknoedels, zouden we dus eigenlijk moeten zeggen. Of, zoals de Hongaren zeggen: húsgombóc, vleesknoedels. Toegegeven, in het Nederlands (“vleesknoedels”) klinkt dat niet echt smakelijk, maar dat vergeet je zodra je deze ballen tussen je kiezen krijgt. Zeker als ze vergezeld gaan van een grote plas vadas-saus.
Húsgombóc vadasan voor vier personen maak je met:
400 gr. gehakt (rund of h.o.h.)
1 kopje (1 dl.) rijst
1 kleine ui
1 ei
zout en peper
vadas-saus
300 gr. pasta (spaghetti of bandnoedels)
1 el. (olijf)olie
scherp paprikapoeder
Snipper het uitje en bak het in wat olie glazig. Meng er de rijst door. Giet er nu de dubbele hoeveelheid water bij (2 dl. water op 1 dl. rijst), kruid het met peper en zout of -misschien nog beter- een tl. vegeta of bouillonpoeder. Leg het deksel op het pannetje, zet het op het aller- aller- allerlaagste vlammetje en blijf er de komende 20 minuten van af. Draai dan het vuur uit, roer het een keer om en laat de rijst helemaal afkoelen.
Meng het ei door de koude rijst en ga het te lijf met je staafmixer. Meng er het gehakt door, kruid het met zout en peper en draai er met vochtige handen 8 ballen van, voor iedere eter twee stuks. Zet een grote pan met gezouten water aan de kook en kook er de ballen in tien minuten in gaar.
Ondertussen verwarm je de vadas-saus en kook je de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar. Giet de pasta af en meng er een lepel olie door.
Leg de ballen op een bord, overgiet ze royaal met de saus en schik de pasta naast de ballen. Bestrooi de pasta met scherp paprikapoeder en zet het meteen op tafel.