Hongaarse recepten      Gerechten uit de keuken van Hongarije

 

Köménymagleves
Karwijsoep

Karwijzaad wordt in heel Centraal-Europa overvloedig gebruikt. Bij vlees, bij gevogelte, in stoofpotten, sauzen, knoedels en koekjes, en natuurlijk ook in de soep. Soms speelt karwij zelfs de hoofdrol, zoals in deze even eenvoudige als smakelijke “köménymagleves”. Helemaal veganistisch, met niet meer dan een ui, wat bloem, wat paprikapoeder en wat karwijzaadjes. Een schoolvoorbeeld van hoe je van niets iets kunt maken.

Karwijsoep

Voor deze karwijsoep hebben we niet méér nodig dan:
2 el. olie
2 el. bloem
1 tl. hele karwijzaadjes
1 tl. paprikapoeder
1 ui
zout
croûtons

(Croûtons maak je door wat (oud) witbrood in kleine blokjes te snijden en het te roosteren in een oven of onder een gril. Eventueel bestrijken met een doorgesneden teen knoflook.)

Karwijsoep
Verwarm de olie in een pan. Strooi er het karwijzaad bij en laat het even bakken, tot het gaat geuren. Schep er de bloem door en meng het goed, zodat de olie alles opneemt.


Haal de pan van het vuur en meng er het paprikapoeder door. Zet de pan weer terug op het gas en meng er scheutje voor scheutje ½ – ¾ l. water door. Blijf roeren zodat we geen klonters krijgen.

Karwijsoep
Pel de ui en snij hem in tweeën. Die gaat in de soep, samen met een snuf zout. Laat het een kwartier koken. Dan giet je het door een zeef in kommen of borden. Bestrooi de karwijsoep met wat croûtons en dien het op.

 

Karwijsoep
download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *