Hongaarse recepten      Gerechten uit de keuken van Hongarije

 

Kenyérlángos
Aardappellángos

Kenyérlángos, ook langalló of töki pompos genoemd, zou je het best kunnen omschrijven als een Hongaarse pizza of, misschien beter, Flammkuchen, want evenals een Flammkuchen heeft deze kenyérlángos traditiegewijs een topping van room, uien en spek. Wat niet hetzelfde is, dat is het deeg. Een kenyérlángos is gemaakt met een gerezen deeg van bloem en aardappelen. Wat ook anders is, dat is de kaas. Zoals zoveel Hongaarse gerechten wordt ook deze kenyérlángos bedekt met een gulle hand geraspte kaas.

Kenyérlángos

Voor het deeg van deze kenyérlángos heb je nodig:

500 gr. aardappelen
1 dl. volle melk
1 tl. suiker
30 gr. verse gist (of 10 gr. droge gist)
550 gr. tarwebloem
1 tl. olie
½ tl. zout
3½ dl. water

en voor de topping:
3½ dl. room
125 gr. rauw buikspek
2 – 3 rode uien
geraspte kaas

Schil de aardappelen, snij ze in blokjes en kook ze ingezouten water gaar.

Ondertussen los je de gist en de suiker op in de lauwe (niet warmer dan 30ºC.) melk.

Als de aardappelen gaar zijn maak je ze fijn met een stamper of een aardappelpers. Laat het afkoelen. Meng ze met de bloem, het zout, het water, de olie en de gist met melk. Meng het met je vingers tot een zacht deeg, bestrooi het met wat bloem en laat het afgedekt een uur rijzen.

Bekleed een bakplaat met bakpapier, iets groter dan de bodem van het blik, zodat de randen wat opstaan, en wrijf het in met wat olie. Stort er het deeg op en spreid het uit over de plaat. Bestrijk het met wat olie.

Bak het in een op 220ºC. voorverwarmde oven, 20 tot 25 minuten, tot het lichtjes bruin begint te worden.

Ondertussen snij je het spek in hele kleine stukjes en snipper je de uien.

Smeer nu de room over de kenyérlángos. Strooi er de stukjes spek op en de gesnipperde rode uien. Bedek het geheel met geraspte kaas.

Verhoog de oventemperatuur tot 230ºC. en bak de kenyérlángos nog een kwartiertje, tot het spek gaar is en de kaas is gesmolten.

Snij de kenyérlángos in stukken met een pizzasnijder en bestrooi evt. met wat paprikapoeder.

 

Kenyérlángos
download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *