Gerechten uit de keuken van Hongarije
Csirkemell Orly módra
Kip à l’Orly
Orly is een term uit de Franse keuken die gebruikt wordt voor visfilets die heel simpelweg door een beslag worden gehaald en vervolgens worden gefrituurd. Als we bij de visboer op de markt dus zo’n onweerstaanbaar lekker lekkerbekje weg staan te happen, dan degusteren we eigenlijk, zonder het te beseffen, niets minder dan een “filet de morue à l’Orly”, als het U belieft. Zeg het maar niet tegen de visboer, want dan gooit hij er zo weer een euro bovenop.
Kip à l’Orly, dat is een specialiteit uit Hongarije. Het gaat precies hetzelfde als met de vis, maar dan met kip. De kipfilets worden in plakken gesneden, soms ook nog wat uitgeklopt, door een bierbeslag gehaald en gefrituurd. Je eet het met rizi-bizi en wat tafelzuur.
“Simple comme bonjour”. Maar wel verdraaid lekker.
Voor deze kip Orly hebben we nodig:
1 kg. kipfilet
zout en peper
1 flesje bier (3 dl.)
200 gr. bloem
3 eieren
1 tl. vegeta
olie voor het frituren
Snij de kipfilets in plakken, klop ze evt. een klein beetje uit en kruid ze aan beide kanten met zout en peper. Zet ze apart.
Voor het beslag klop je de eieren los in een grote kom. Doe er een flinke theelepel vegeta bij en de bloem. Giet er dan – al kloppend- zoveel van het koude bier bij tot je een glad en vooral dik beslag hebt. Heb je nog wat bier over, dan drink je dat op.
Verhit de olie tot zeer heet. Haal de kipfilets door het beslag en bak ze in het hete vet aan alle kanten goudbruin. Laat ze even uitlekken op een stuk keukenpapier.
Serveer de Orly kipfilet met rizi-bizi en wat tafelzuur. Frietjes en een frisse salade, dat mag natuurlijk ook.