Hongaarse recepten      Gerechten uit de keuken van Hongarije

 

Szegedi gulyáscsirke
Kippensoep uit Szeged

Deze soep van kip en wortelgroenten is in feite een èchte Hongaarse goulash, wat wil zeggen dat het een natte aangelegenheid is, die meer op een goed gevulde soep lijkt dan op wat er in de rest van de wereld onder goulash wordt verstaan.

Kippensoep, gemaakt van een hele kip en verse groenten, staat in de Verenigde Staten ook bekend als “Jewish penicillin”: Joodse penicilline, want zoals iedere Joodse mama weet is kippensoep een uiterst werkzaam medicijn bij griep en verkoudheid. Dat is niet alleen de mening van Joodse mama’s. Een onderzoeksteam van de universiteit van Nebraska heeft jaren geleden al vastgesteld dat kippensoep -échte kippensoep- helpt de ongemakken van snotteren, keelpijn en hoesten te verlichten. Op de vraag wat nu precies de werkzame stoffen in die combinatie van kip, groenten, kruiden en water zijn, daarop moesten de onderzoekers het antwoord schuldig blijven. Maar het werkt, en daardoor is de “Joodse penicilline” -quasi officieel- als het enig werkzame medicijn tegen de snotvalling verklaard.

We weten ook, dankzij arts en Nobelprijswinnaar Albert Szent-György, dat paprikapoeder rijk is aan vitamine C. Daarbij weten we ook nog eens dat het poeder dat rond de zuidelijke stad Szeged wordt geproduceerd het hoogste gehalte aan vitamine C bevat van al het Hongaarse poeder. Als we van deze razend gezonde kippensoep nu een goulash maken door er heel simpel het heilzame paprikapoeder uit Szeged aan toe te voegen, wat voor een bron aan gezondheid komt dan niet binnen ons bereik?!

Kippengoulash uit Szeged! Laat de winter maar komen!

Voor onze kippengoulash uit Szeged hebben we nodig:
1 grote kip
1 ui
gemalen karwij
1 el. zoet paprikapoeder
2 tenen knoflook
200 gr. wortelen
100 gr. pastinaak
100 gr. knolselderij
1 kg. aardappelen
zout

Kippensoep uit Szeged
Snij de kip in 8 stukken of beter: laat de poelier het doen.


Snipper de ui en bak hem in een paar lepels olie zachtjes tot ze glazig wordt. Haal de pan van het vuur en strooi er een ferme snuf gemalen karwij en een flinke lepel paprikapoeder over. Roer het om en blus het meteen met 2 – 3 liter water. De hoeveelheid is afhankelijk van de grootte van de pan. Zet de pan terug op het vuur en breng het aan de kook.

Kippensoep uit Szeged
De knoflook rasp je erboven. Als het water kookt doe je de stukken kip in de pan. Kruid het met zout en laat het een kwartiertje rustig gaan.


Ondertussen snij je de wortelgroenten in blokjes of schijfjes. Die gaan bij de kip in de pan. Laat het een goede 20 minuten heel rustig verder sudderen.

Kippensoep uit Szeged
Tijd genoeg om de aardappelen te schillen en in blokjes te snijden. Die mogen nu meedoen. Laat het nog eens 20 minuten koken, tot de aardappelen en de kip gaar en zacht zijn.


Serveer de kipgoulash met galuska of bandnoedels.

 

Kippensoep uit Szeged
download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *