Hongaarse recepten      Gerechten uit de keuken van Hongarije

 

Körözött
Liptauer

Körözött, ook wel körözött liptói módra of liptói túró, is een smakelijk smeerseltje voor op een stukje brood en al minstens anderhalve eeuw populair, niet alleen in Hongarije, maar in heel Centraal-Europa. In Oostenrijk staat het bekend als Liptauer, in Slowakije als Liptovská nátierka, bryndzová nátierka of šmirkás en in Tsjechië als Liptovská pomazánka.

Liptov (Liptau (D), Liptó (H)) is een streek in het midden van Slowakije, tot 1918 onderdeel van het Koninkrijk Hongarije als het Comitaat Liptau. Daar kwam de kaas, bryndza, vandaan die voor dit gerechtje werd gebruikt, en vandaar ook dus de naam.

Bryndza is een gezouten verse kaas van schapenmelk. Het is een kaas met een typische, pikante en nogal penetrante smaak die eigenlijk niet met een andere schapenkaas te vergelijken is. Die bryndza wordt gemengd met boter en wat smaakmakers zoals paprikapoeder, karwij, peper, ui; soms ook mosterd, augurken, kappertjes en bieslook.

Echte bryndza is buiten Slowakije en Polen nauwelijks te krijgen, dus wordt de kaas dan vervangen door een andere verse kaas, van schapen-, geiten- of koemelk. Plattekaas met niet te veel vocht, zoals Hüttenkäse/Cottage cheese is een bruikbaar alternatief. Daar moet dan wel wat zout in, want in tegenstelling tot bryndza wordt plattekaas/kwark tijdens de bereiding niet gezouten.

Körözött

200 gr. verse kaas (zie hierboven)
100 gr. boter
3 tl. bier
1 tl. zout
1 el. mosterd
1 el. zoet paprikapoeder
1 tl. gemalen karwij
bieslook
peterselie
rode ui

Körözött
Verkruimel de kaas en meng het met de boter en het bier. Kruid het met zout, mosterd, paprikapoeder, karwij en bieslook.

Körözött
Serveer de körözött met peterselie, in flinterdunne ringen gesneden rode ui en stevig bruin (desem)brood.

 

Körözött
download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *