Hongaarse recepten      Gerechten uit de keuken van Hongarije

 

Kürtőskalács
Schoorsteencake

Kraampjes waar verse kürtőskalács of schoorsteencake (kürtő = schoorsteen; kalács = cake) wordt gebakken vind je op elke markt, braderie, festiviteit en happening, niet alleen in Hongarije, maar ook in de omringende landen. Het is een cilindervormig, niet al te zoet gebak dat bestrooid wordt met allerlei smakelijke zaken zoals b.v. gehakte walnoten, kokos, kaneel, amandelen, sesamzaadjes, en alles wat er verder aan lekkers te verzinnen is.

Kürtőskalács wordt gebakken met behulp van een houten cilinder met een diameter van zo’n 10-12 cm. Daardoorheen loopt een dunne ijzeren staaf met een handvat, die dient om de rol te kunnen draaien. Het deeg wordt om de rol gewikkeld, en wordt boven gloeiende kooltjes al draaiend gebakken.

Kürtőskalács - schoorsteencake
kürtőskalács

Voor deze Hongaarse kürtőskalács oftewel schoorsteencake hebben we nodig:
500 gr. bloem
30 gr. gist
1 dl. melk
1 zakje vanillesuiker
zout
2 eieren
wat geraspte citroenschil
100 gr. gesmolten boter
naar keuze: kokos, kaneel, gehakte of gemalen noten, sesam, vanillesuiker (etc., etc.)

Kürtőskalács - schoorsteencake
Van de bloem, de gist, de melk, vanillesuiker, zout en de eieren maak je een deeg. Laat het rijzen op een warme plaats tot het twee maal in volume is toegenomen.


Rol het deeg uit tot een lap van 1 cm. dikte, en snij het in stroken van 2 – 3 cm. Wikkel de stroken rond een houten cilinder zoals hierboven beschreven en laat de kürtőskalács al draaiend boven een zacht houtskoolvuurtje gaar worden.

Kürtőskalács
Wanneer het deeg begint te kleuren bestrijk je de kürtőskalács met boter en bestrooi je hem met de poedersuiker. Bak verder tot de suiker mooi gekarameliseerd is.


Als je noten op je kürtőskalács wil, klop dan een ei los en haal de rol erdoor. Dan bestrooi je het met poedersuiker en noten.

Kürtőskalács
Het bakken van een kürtőskalács duurt ongeveer 10-15 minuten. Haal hem voorzichtig van de rol af en zet hem rechtop op tafel, zodat iedereen er een smakelijk stuk van af kan breken.

 

Kürtőskalács
Kürtőskalács is van oorsprong een traditioneel gebak uit Transsylvanië,
waar het al eeuwenlang boven het vuur van de open haard wordt gemaakt.

 


download dit recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *